Tapi tak sangka sgt, sebaik aje kek ni masak, abis 1/2 biji kek dimakan kami anak beranak. Husben yg tak suka kek pun makan sampai 2 keping, bahagian tepi kerak2 tu. Agaknya sbb dah lama sgt akak tak buat kek kot. Tak pun sbb lapar sgt kot hahaha.
Resepi kek ni akak perolehi dulu2 (5-6 tahun lepas) masa bergiat aktif dalam forum cari, sumbangan Nina. Dah byk kali buat kek marble menggunakan resepi ni. Kek ni mmg gebu dan sedap...akak marble dgn emulco coklat, emulco oren dan kaler biasa tuh tak buh apa2 emulco.
Bau kek semasa dibakar mmg harum semerbak dek gabungan oren dan coklat.
Kek Marble Lembut Lagi Sedap Nina
Bahan-bahan: (loyang 8 in)
8 oz mentega
6 oz tepung gandum (akak guna superfine)
6 oz gula castor - gula ni akak kurangkan lagi sbb akak ni tak suka kek yg manis sgt
5 biji telur dari fridge
3 sudu besar susu pekat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan ovalette
3-4 sudu makan serbuk koko -diayak (akak guna coklat emulco dan oren emulco)
Cara membuat:
Tepung diayak bersama baking powder.
Pukul mentega, susu dan esen vanilla hingga kembang.
Di dalam bekas lain, pukul putih telur hingga ringan lalu masukkan gula sedikit demi sedikit hingga adunan rata.
Masukkan telur kuning sebiji sebiji ke dlm adunan putih telur dan pukul hingga rata.
Masukkan ovalette dan adunan mentega dan pukul lagi hingga rata.
Akhir sekali masukkan tepung skit2 dan gaul satu arah. Apabila rata bahagikan adunan kpd beberapa bahagian dan masukkan warna atau emluco pilihan anda.
Guna loyang 8 in persegi selang seli masukkan adunan tadi dimulai dgn adunan asal.
Bakar pd suhu 180C selama 45 min atau sehingga masak. Suhu oven bergantung kpd oven masing2.
* Tips: Kalau menggunakan mesin, jgn diberhentikan semasa sedang mengadun. Jika mengunnakan tangan, harus pukul lebih lama sedikit krn adunan mesti kembang dan rata.
Assalamualaikum Noor,
ReplyDeleteAmbooiii nampak lembut dan cantik sangat kek marble tu.....meh sini sikit, teringin lak nak makan
akak..plizzz LM nak resipe.terliurnyer.dulu peknen tak suka kek.tp kali ni sgt giler mkn kek
ReplyDeletewslm wattie...maghi ah sini...ada skit lagi ni...kalau lambat takut tak sempat hehehe
ReplyDeleteLM.....akak dah taip resepinya...sila lah cuba..
wahh dah berasap pun dapur akak..hehe sedapnya kek tu kak...cantik jer marble tu...nanti boleh cuba:)
ReplyDeleteAssalamualaikum K.Noor,
ReplyDeleteCantiknya marble cake akak ni..suka kaler oren dngn coklat tu..menariklah..terasa lembut jek...
memang sedap nmpak kek marble tu kak noor..akak wat marblenya pun cantik sangat....terliur :)
ReplyDeleteAssalamulaikum Noor...
ReplyDeleteNampak sedapnya...nnt akak nak try laa..hehehe
akak mehlah dtg sini...wat kek tuk kami huhuhuhu terliurlah pulok...lama weii menghilang...sibuk yek?:):)
ReplyDeleteSalam Noor,
ReplyDeleteKita singgah lagi sekali ya. Klu ada masa, singgahla blog kita ya, ada tugasan menarik menanti, harap tidak menghampakan ya
salam..nak tanye..nape ckit sgt tepung gandum? btul ke 6 oz?
ReplyDeleteKak Noor...1 oz berapa gram?...scale kat rumah ni digital...kalau tak silap ada sukatan dalam gram je...thanks kak noor...
ReplyDeletesalam kak noor, dtg jalan2 cari resepi..mcm nak try la resepi ni bila2 kang..cam sedap je
ReplyDeleteAssalam...Faiz, timakasih sudi jln2 sini...try lah mmg sedap
ReplyDeletekpd yg bertanya 1 oz = 28.35 g
ReplyDeletenampak sedap, nak cuba buat...
ReplyDeleteMentega tu boleh digantikan dengan marjerin x
ReplyDeleteResepi nampak sama dgn Nur...cuma ada di ubah sedikit..hmmm🤔
ReplyDelete