Pages

Thursday, August 16, 2012

Almond London Rangup - Terbaik



 Pagi tadi dpt siapkan 2 adunan biskut Almond London. Kali ni akak guna resepi dari forum Cari sumbangan forumer, millsnboon. Difahamkan resepi ni dari arwah Sh Rodziah. Akak tertarik utk mencuba sbb katanya terbaik, rangup mungkin disebabkan ada campuran nestum di dalamnya. Dan ternyata katanya mmg benar...mmg setakat ni adalah resepi terbaik Almond London yg pernah akak cuba...sgt sedap..tak sia2 akak mencuba resepi ni...terimakasih buat arwah dan millsnboon yg panjangkan resepi tersbt..semoga arwah mendpt ganjaran drp perkongsian tersbt..amin.


Almond London Rangup 
Sumber: Millsnboon Forum Cari
Resepi asal: Arwah Sh Rodziah

Bahan-bahan:
250gm mentega
100gm gula kaster
50gm nestum(kalau nak kisar boleh, tak kisar pun ok)- akak kisar halus
100gm tepung jagung
200gm tepung gandum(secukupnya) - akak guna tepung redrose dan menambah 30g lagi utk mendptkan doh2 yg sedang elok
Kacang badam secukupnya (dipanggang)
1 sudu teh esen vanilla - resepi asal tak ada, ni akak tambah
Almond nib secukupnya sbg hiasan.
Coklat masakan
Papercup

Cara2 membuatnya:

1)  Putar mentega dgn gula hingga sebati
2) Masukkan nestum dan putar(sekejap shj) hingga adunan sebatii
3)  Masukkan tepung jagung dan gaul hingga rata
4)  Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut
5)  Rehatkan dlm 15 minit & ditudung dgn kitchen towel yang lembap
6)  Ambil sedikit doh dan isi badam dan bentukkan samada bulat atau bujur.
7)  Bakar pada suhu 170 dlm 20 - 25 minit

Untuk salutan coklat:

1)  Cairkan coklat masakan menggunakan kaedah double-boiling.  Bila coklat dah cair, celupkan biskut menggunakan penyepit dan masukkan terus dlm papercup dan tabur sedikit almond nib diatasnya.

2)  Buat hingga habis dan biarkan coklat beku, baru dimasukkan dlm container kedap udara.

* Hiasan atasnya akak ubah, sepatutnya letak almond nib tp akak letak coklat putih.

33 comments:

  1. Nk try buat utk raya thn ni...

    ReplyDelete
  2. Dah buat....alhamdulillah menjadi biskutnya. Cuma saya silap letak tang coklat. Patutnya kalau ikut resipi, coklat semata jer yang dicairkan. Saya silap letak susu cair la pulak....but overall resipi ni sedap!

    ReplyDelete
  3. Kaedah double boiling 2 mcmne?..=)

    ReplyDelete
  4. as salam k.noor...ifa minta izin guna resepi nie..nk try buat...selalunya resepi k.noor nie menjadi...sedap plak tu...

    tq

    ReplyDelete
  5. nak tanya kaedah double boilling tu cammane eh....tq 4bthe reaepi
    ..nak try lahhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. double boiling tu panaskan coklat dlm mangkuk yang mana di bwh nya ada periuk berisi air pns yg mendidih.nnt lame2 coklat tu akn cair dgn sndiri.

      Delete
  6. Salam..akak,nk tya.resepi nie x gna tlur ek?

    ReplyDelete
  7. Assalam
    Alhamdulillah... Dh cube resepi ini utk raye thn ni. Setiap tahun pasti guna resepi berbeza. Cume resepi ni sy xguna tpg red ros(kebetulan habis stok).. Dan hasilnye mmg marveles. Thanks sifu

    ReplyDelete
  8. assalam.kak..nak tnye..oven nk psg pemanas atas n bawah sekali or psg yg bawah je?

    (sbb slalu bila psg yg atas biskut msti hangit before dlm die masak betul)

    ReplyDelete
  9. tepung red rose tu ape?tepung gandum jugak ke?katne nak beli?

    ReplyDelete
  10. salam nk tnye akak tmbah lg 30 kg tpung ape ye

    ReplyDelete
  11. adunan resepi ni boleh dpt berapa biji?

    ReplyDelete
  12. Boleh tanya, coklat masakan tu guna jenis apa Ya? Saya guna coklat beryl kaedah double boi tapi macam pekat, asal nak celup dan masukkan dlm cupcake sangat comot tapi rasa nyummy.
    Boleh share tak coklat apa yang You guna.

    ReplyDelete
  13. Salam.. nk tnye.. akk gne coklt masakan jnis ape ye..
    de gak org yg ltak lemak sayuran lam cokln masakan kn..akk nye resipi x yah letak coklt masakan kn

    ReplyDelete
  14. Assalammualikum kak,
    sebenarnya saya amik resepi kak dari tahun lepas lagi.tapi resepi tu hilang,tahun ni cari-cari nasib baik jumpa balik.saya buat makan sendiri dan jual time nak raya.memang sedap..MIL pun cakap sedap..saya amik resepi ni ye..tq

    ReplyDelete
  15. Assalam...AKAK MINTA IZIN AMBIL RESEPI NI...TERIMAKASIH.

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum kak, tq for the recipe. Sy nk try buat kuih guna resepi akak ni. Minta izin ye kak.

    ReplyDelete
  17. As Salam.Tq 4 resepi. Mintak izin n halal ye .Sy nk try buat ni... :)

    ReplyDelete
  18. Kak noor, sy nk save resepi ni yer.. mintak halal.. tqvm

    ReplyDelete
  19. Kak noor, sy nk save resepi ni yer.. mintak halal.. tqvm

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum. Sy mnta izin utk guna resepi ni. Terima kasih

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum...sy minta izin n halalkan utk guna resepi ni.terima kasih

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum kak. Minta izin cuba resepi ni ya. Baru nak cuba. Terima kasih kak.

    ReplyDelete
  23. sedap resepi ni, menjadi. thanx sudi kongsi, semoga awk mendapat pahala berlipat kali ganda..

    ReplyDelete
  24. Klau doh lembik nk kena tambah tepung ka

    ReplyDelete
  25. Maaf nk tanya x guna telur ke?

    ReplyDelete
  26. feberet ni...nanti leh cuba...blog saya https://cararesepi.blogspot.my/

    ReplyDelete
  27. Asalammualaikum aunty.Izinkan sy utk guna resipi ni ye.Lagipon ni first time sy buat almond london

    ReplyDelete