Pages

Monday, June 23, 2014

SANDWICH AYAM UPDATED



Resepi bun boleh rujuk SINI


SANDWICH AYAM

Bahan-bahan:

Bun secukupnya
hirisan dada ayam panggang
mentega utk sapuan
salad
tomato - hiris nipis
timun - hiris nipis
mayonis
kepingan keju cheddar

Cara membuat:

Belah dua bun. Sapu butter.
Susun hirisan dada ayam
susun salad, timun dan tomato
Letak kepingan keju cheddar
Paipkan mayonis
Tutup dgn bun diatasnya
Potong 2 jika bun bersaiz besar
Sedia utk dinikmati

Friday, June 13, 2014

ANEKA SOFT BUN


SOFT BUN 
(resepi asal lihat SINI) - resepi kali ini telah diubah suai mengikut bahan yg ada dirumah tetapi hasil tetap lembut dan gebu gebas.

Bahan-bahan:

1 kg tepung roti 
22g yis (akak guna 18-20 g je)
150g gula - sbb nak buat sandwich jd taknak manis2
100g mentega
100g shortening
400ml air sejuk + ais batu
80g susu tepung nespray  
4 biji kuning telur
1 sudu teh baking powder
15g garam halus
water roux (50g + 250ml air)
 
Cara membuat:

Campur bahan kering kecuali garam dan gula, gaul sekata dan masuk bahan cecair dan water roux 
Uli sebatikan masukkan garam dan gula, uli lagi sehingga doh menjadi licin
Kemudian masukkan butter dan uli hingga elastik (sehingga doh boleh ditarik nipis spt membuat roti canai)
Perap 1 jam atau sehingga saiz berganda.
Kemudian tumbukkan doh untuk buang angin
Bentukkan doh dgn seberat 60g setiap satu dan perap hingga naik 2x ganda
Bakar suhu 180c atau suhu bakar ikut jenis oven anda selama 15-20 minit.
Bila perang, angkat dan sapukan dgn butter masa bun masih panas utk dptkan permukaan yg berkilat
.


Yang ni garlic bread
Garlic butter tu yg diletak atas roti tu adalah campuran butter, serbuk garlic dan daun parsley kering

Yang ni bun kosong aje

texturenya mmg lembut gebu gebas

Thursday, June 12, 2014

SINGGANG PEDAS IKAN JENAHAK


Musim panas cam ni sesuai lauk bening spt singgang pedas, akak mmg suka lauk singgang pedas lagi pedas lagi sedap hehehe.

SINGGANG PEDAS JENAHAK

Bahan-bahan:

2 keping iakn jenahak
air secukupnya
2 keping asam keping
beberapa tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan
garam secukup rasa
1 batang timun - potong kecil 

Bahan tumbuk:

6 tangkai cili merah } nak lagi pedas boleh tambah cili api
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1.5 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup

Cara membuat:

Ikan dibersihkan dan di toskan.
Masukkan air, asam keping dan bahan tumbuk ke dalam periuk
Kemudian masukkan ikan.
Renihkan sehingga mendidih dan ikan masak. Masukkan daun kesom/bunga kantan dan timun
Rasakan garam secukupnya, bolehlah diangkat

Saturday, June 7, 2014

ROTI WHOLEMEAL & SANDWICH TUNA -updated

Resepi roti ini menggunakan resepi soft bread Melati Cun yg dipost dlm Kelab Roti. 
Tq Melati Cun atas perkongsian resepi roti yg gebu ini.


SOFT BUN (akak dah gandakan dari resepi asal)

Bahan-bahan:

1 kg tepung roti (guna 800g tepung roti + 200g tepung wholemeal)
22g yis (akak guna 18g je)
200g gula (klu nak buat roti utk sandwich gula letak 160g aje)
200 g mentega
200ml air dari petiais - akak kurangkan skit 
300 ml susu segar
4 biji kuning telur
1 sudu teh baking powder
15g garam halus
water roux (50g + 250ml air)

Cara membuat:

Campur bahan kering kecuali garam dan gula, gaul sekata dan masuk bahan cecair, garam dan gula
Uli sebatikan sehingga doh menjadi licin
Kemudian masukkan butter dan uli hingga elastik (sehingga doh boleh ditarik nipis spt membuat roti canai)
Perap 1 jam atau sehingga saiz berganda.
Kemudian tumbukkan doh untuk buang angin
Bentukkan doh dgn seberat 60g setiap satu dan perap hingga naik 2x ganda
Bakar suhu 180c atau suhu bakar ikut jenis oven anda selama 15-20 minit.
Bila perang, angkat dan sapukan dgn butter masa bun masih panas utk dptkan permukaan yg berkilat.



INTI TUNA

Bahan-bahan:

1 tin tuna dlm minyak - di lecek kasar2 dgn garpu
1/4 labu bawang Holland -dipotong dadu
2 sudu mayonis
secubit garam
1/2 biji limau nipis
2 tangkai cili padi dihiris kecil jika suka

Hiasan:

Timun, salad dan tomato
Kepingan keju cheddar

Cara membuat:

Campurkan semua bahan dalam mangkuk, kacau sebati dan rasakan garam secukupnya.
Belah roti dgn menggunakan pisau roti.
Sapukan majerin pada roti, kemudian letakkan inti tuna disusuli dgn bahan hiasan.
Sedia utk dimakan.



Wednesday, June 4, 2014

KARIPAP RANGUP- INTI KARI AYAM & KENTANG


Karipan inti kari ayam dgn kentang yg dibuat hari ni. Cuti sekolah ni boleh lah buat karipap utk dibekukan. Nanti nak mkn karipap, senang tinggal nak goreng je. Buat 1 kg tepung gandum dptlah 75 biji karipap. Boleh buat stok beberapa hari. Resepi asal boleh rujuk SINI.


  Menghasilkan 70-75 biji karipap bersaiz di atas
 

Bahan-bahan:
                                                                                                                                         
1 kg tepung gandum
1 cawan minyak masak
1 cawan majerin
1 cawan air  sejuk dari petiais}  lebih kurang 
2 sudu kfc garam masukkan ke dalam air

Cara membuat kulit karipap:

Panaskan minyak dan majerin kemudian curahkan ke dalam tepung. Gaul sehingga rata. Kemudian masukkan air dan uli sehingga menjadi doh.
Simpan doh di dalam petiais sekurang2nya 1 jam.
Siap utk digunakan.
Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup


Resepi Inti: Kari Ayam & Kentang
Bahan-bahan:                                                                                                                                                 

1 keping dada ayam dicincang
4 ulas bawang merah } dikisar
1 cm halia } dikisar
2 ulas bawang putih } dikisar
2 labu bawang besar Holland} dipotong dadu
5 biji ubi kentang } dipotong dadu
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
1 tangkai daun kari

Cara membuat inti:

Terlebih dahulu rebuskan kentang yg telah dipotong didalam air mendidih sehingga hampir (3 suku ) masak/empuk. Kemudian toskan kentang tersebut.
Rempah kari dan rempah kurma dicampurkan dengan sedikit air panas supaya jadi pes.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yg di kisar sehingga wangi dan agak garing
Kemudian masukkan pes rempah dan daun kari.
Tumis lagi sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan isi ayam, kacau sehingga ayam masak.
Masukkan bawang besar, ubi kentang, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sekejap sehingga kentang empuk dan intinya menjadi agak kering.
Angkat dan sejukkan.

Monday, June 2, 2014

LAKSA UTARA



 Menu tengahari ni, laksa utara. Sesekali tukar nasi kpd laksa ok juga kan. Lagi pun suami org utara, mmg kegemaran dia lah. 



LAKSA UTARA

Bahan-bahan:
  • 1 bungkus laksa kering } direbus hingga lembut
  • 1kg ikan selayang
  • 2 kuntum bunga kantan } belah 4
  • 6-8 keping asam keping }boleh tambah/kurang ikut kesuaian
  • sedikit daun kesum
  • 1 batang serai diketuk
  • garam secukup rasa
Bahan kisar:
  • 10 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 10 tangkai cili kering } boleh tambah jika nak pedas
  •  2 ulas bawang putih
  • 1 inci belacan                                                                                    
Bahan Hiasan:                                                                        
  • daun salad (dihiris halus)
  • 1/2 btg timun (dipotong halus)
  • 4 tangkai cili merah (dihiris)
  • 2 labu bawang besar (dimayang)
  • 1/2 biji nenas (dihiris halus)
  • beberapa tangkai daun pudina jika suka
  • petis udang jika suka 
Cara membuat:
  • Masukkan air & ikan ke dlm periuk. Bila mendidih, perlahankan api biarkan mereneh selama 10 minit
  • Tutup api, keluarkan ikan dan simpan air rebusan ikan tadi.
  • Asingkan tulang/kepala dgn isi ikan dan hancurkan/blend isi ikan tersebut menggunakan air rebusan tadi.
  • Masukkan ke dalam periuk air secukupnya, isi ikan, bahan kisar, asam keping, bunga kantan, daun kesum, serai dan garam secukup rasa, biarkan sehingga mendidih/sehingga masak.
  • Utk menghidangkan letakkan laksa di dlm mangkuk diikuti dgn bahan hiasan/ulaman dan tuangkan kuah diatasnya.
  • Hidang panas-panas.
 
 
 

Sunday, June 1, 2014

PUDING TRIFFLE

 Puding triffle yg dibuat suatu ketika dulu...baru berkesempatan utk diabadikan dlm blog ni. Resepi diceduk dr dapur Mamasya lihat sini, terimakasih Mamasya kongsi resepi yg enak ini, mmg sedap dimakan sejuk2.

PUDING TRIFFLE
Bahan-bahan ( 5-7 )

* 1 tin susu cair
* 1 sd besar gula
* 4 sd besar tepung kastard
* 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard - (400 ml)
* ½ biji kek gulung sederhana saiznya - guna kek lapis
* 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
* 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
* 1 mangkuk air panas

Cara-cara

1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.-guna 1/3 buah2 shj
5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.