KARIPAP INTI IKAN - RANGUP


Petang semalam buat karipap inti ikan. Dah lama tak buat karipap. Skill klim karipap cam dah hilang huhuhu. Resepi ni akak perolehi dari seorng pengusaha karipap frozen. Kebetulan dia sama2 jaga anak sakit dlm wad yg sama dgn anak akak baru2 ni. Ntah macamana boleh cerita pasal makanan, dan tiba2 keluar bab karipap. Syukur beliau tidak kedekut resepi. Katanya resepi ni mmg rangup dan kerangupannya kekal wpun karipap dah sejuk. Mmg ternyata benar. Terimakasih Ita dari Lembah Subang.

 
Bahan-bahan untuk pastri:
1/2 kg tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan majerin
1/2 cawan air  sejuk dari petiais}  lebih kurang 
1 sudu kfc garam masukkan ke dalam air

    
 Cara membuat kulit karipap:

Panaskan minyak dan majerin kemudian curahkan ke dalam tepung. Gaul sehingga rata. Kemudian masukkan air dan uli sehingga menjadi doh.
Simpan doh di dalam petiais sekurang2nya 1 jam.
Siap utk digunakan.
Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup


Inti:

Bahan-bahan:

6 ekor ikan selayang
2 cawan santan
1/2 inci halia - dimayang halus
6 ulas bawang merah - dimayang
1 sudu kecil halba
gula dan garam secukup rasa

Cara membuat:

Ikan direbus dan ambil isinya. 
Kisar isi ikan dgn santan hingga hancur.
Masukkan bahan kisar ke dlm kuali.
Kacau hingga hampir kering.
Masukkan gula, garam, halia, bawang merah dan halba.
Kacau hingga sebati dan kering boleh lah diangkat. (jgn terlampau kering biar lembab2 skit)









12 comments:

Umie Jazz said...

Assalamualaikum..k noor dah lama saya x buat karipap..nmpk akak duk buat karipap teruja pulak inti pun ada..arini buat pun guna puff pastry jer...

Bearcat said...

Salam Kak Noor.

Favorite saya karipap inti ikan ni...sedap sangat.

Nanti bolehlah buat sendiri :)

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

Maria..... said...

feveret ever karipap ni, heee tapi sendiri buat belum cuba lagi, 2 hari lepas ada cuba buat inti karipap tu tp sy guna untuk buat murtabak kulit popia, mak sy komen da ok tp kena tambah gula..kena belajar lagi ni.. :) tq kak untuk resepi ni.. :)

Wan said...

My Favourite.. tapi inti ikan belum cuba lagi.. mesti try ni

Anonymous said...

Salam..bru lpas try resepi karipap ni..kulit pastri betul2 rangup tapi gebu..sedap betul rasanye..walaupun inti sy buat biase2 tp sebab kulitnye yg buatkan karipap sy sangat sedap..ank2 pun suke..xsbar nk tgu hubby blik keje n kasik dia mkn..mesti dia suke jgak..thanks 4 de recipe

Anonymous said...

I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up!

I'll go ahead and bookmark your site to come back down the road.
Cheers

My weblog; battlefield play4free funds generator

Noorma Musa said...

thanks sbb sudi cuba

mamayatie said...

mohon share resepi d bog saya ye ...tq

Norafizah Nordin said...

Terbaikkk lh resipi ni kak, tq sbb kongsi.