BAKED BLUEBERRY CHEESE CAKE

Baked Blueberry Cheese Cake - Kek keju yang halus, gebu dan lembab sangat enak dinikmati ketika sejuk. Resepi kek keju yg enak dan lazat ini diperolehi daripada blog Dapur Mas. Terima kasih Mas atas perkongsian resepi kek yg sgt lazat ini.



BAHAN BASE: Loyang bulat spring form 8 inci

250g biskut digestive
125g mentega - dicairkan

Hancurkan biskut menggunakan food prossesor kemudian masukkan  mentega. Gaul sehingga rata.
Tekan pada dasar loyang sehingga padat.


BAHAN KEK:

Bahan A:

500g cream cheese
130g whipping cream
50g gula castor
6 kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh jus lemon

Bahan B:

60 g gula castor
6 putih telur
1/2 sudu teh cream of tartar

BAHAN TOPPING:

250g blueberry filling 

CARA MEMBUAT:

Panaskan oven pada suhu 160 C ( atau bergantung kpd oven masing2, oven akak hanya 150 C).
Bakar base biskut untuk 5 minit, kemudian sejukkan pada suhu bilik. Jika base biskut menggelembung sedikit, ratakan balik dengan belakang sudu.

Dalam mangkuk pengadun, pukul cream cheese bersama 50g gula, perlahan-lahan masukkan whipping cream, esen vanilla dan jus lemon. 

Dengan menggunakan speed sederhana, pukul sampai adunan jadi sebati, smooth dan gebu. 
Masukkan telur kuning sebiji demi sebiji dan pukul sebati sambil berhenti sekali sekala untuk scrap tepi-tepi bekas tersebut. Ketepikan.

Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan 60g gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga bertanduk dan kaku (bila diterbalikkan bekas, putih telur tidak jatuh/mengalir). Penting semasa asingkan telur putih tiada sebarang telur kuning didalamnya dan tiada kesan minyak pada bekas/alatan yg digunakan utk mendptkan keadaan bertanduk dan kaku.

Ambil satu senduk adunan telur putih (meringue)  dan kaup balikkan ke dalam adunan cream cheese. Ulang sehingga habis dan kedua2 adunan bercampur rata.

Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi base biskut. Balut luar loyang dengan aluminium foil dan bakar secara water bath ( loyang kek di masukkan ke dalam bekas lain yg mengandungi air mendidih dan bakar di didlm oven).

Bakar selama 1 jam. Selepas 50 minit, boleh pusing kan loyang. 
Keluarkan loyang dari oven, sejukkan loyang atas redai sebelum dikeluarkan cheesecake dan disimpan dalam peti sejuk. 

Apabila dah sejuk boleh lah tuangkan/sapukan filling blueberry di atasnya. 
Enak dinikmati ketika sejuk.



Cara: 1. Panaskan oven pada suhu 160C. Bakar base biskut untuk 5 minit, kemudian sejukkan pada suhu bilik. (kalau base biskut menggelembung sedikit, ratakan balik dengan belakang sudu). 2. Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama 30g gula, perlahan-lahan masukkan whipping cream dan esen vanila serta jus lemon. Pukul sampai adunan jadi sebati, smooth dan gebu. Guna speed sederhana (ku guna whisk telur je). 2. Masukkan kuning telur satu per satu dan pukul sebati, sambil berhenti sekali-sekala untuk scrap tepi-tepi bekas tersebut. 3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan baki 30g gula sedikit demi sedikit, hingga bertanduk dan kaku (bila terbalikkan bekas, putih telur tak mengalir atau jatuh. Pastikan tiada walaupun secubit/setitik pun kuning telur atau minyak dalam putih telur sebelum memukul. Kalau tak 'meringue'- nama putih telur yang dipukul kaku ini- tak jadi. Kalau ada sedikit kuning telur, boleh dibuang dengan sudu). 4. Ambil satu senduk meringue dan kaup balikkan ke dalam adunan cream cheese (stage ini boleh kasar sikit sampai tak nampak jalur/streaks putih telur). Ambil lagi sesenduk dua meringue dan kaup balikkan perlahan-lahan dalam adunan cream cheese. Buat dalam 3-4 kali.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Kek yang belum di sapu dengan filling blueberry.



Biskut Digestive



Cara: 1. Panaskan oven pada suhu 160C. Bakar base biskut untuk 5 minit, kemudian sejukkan pada suhu bilik. (kalau base biskut menggelembung sedikit, ratakan balik dengan belakang sudu). 2. Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama 30g gula, perlahan-lahan masukkan whipping cream dan esen vanila serta jus lemon. Pukul sampai adunan jadi sebati, smooth dan gebu. Guna speed sederhana (ku guna whisk telur je). 2. Masukkan kuning telur satu per satu dan pukul sebati, sambil berhenti sekali-sekala untuk scrap tepi-tepi bekas tersebut. 3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan baki 30g gula sedikit demi sedikit, hingga bertanduk dan kaku (bila terbalikkan bekas, putih telur tak mengalir atau jatuh. Pastikan tiada walaupun secubit/setitik pun kuning telur atau minyak dalam putih telur sebelum memukul. Kalau tak 'meringue'- nama putih telur yang dipukul kaku ini- tak jadi. Kalau ada sedikit kuning telur, boleh dibuang dengan sudu). 4. Ambil satu senduk meringue dan kaup balikkan ke dalam adunan cream cheese (stage ini boleh kasar sikit sampai tak nampak jalur/streaks putih telur). Ambil lagi sesenduk dua meringue dan kaup balikkan perlahan-lahan dalam adunan cream cheese. Buat dalam 3-4 kali. 5. Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi base biskut dan hentak loyang sekali atas meja (hentak dari paras siku) untuk keluarkan buih-buih yang besar (kalau tak nanti nampak lubang-lubang di atas atau di dalam kek bila sudah masak) 6. Balut luar loyang cheesecake dengan aluminium foil 2-3 kali dan bakar secara bain marie/water bath/steam bake (loyang kek diletakkan dalam loyang lebih besar, isikan air panas dalam loyang besar hingga mencecah separuh ketinggian loyang kek tersebut. Tak perlu banyak sangat, asalkan loyang kek tu boleh bergoyang sikit oklah) untuk 1 jam (ku buat 55 minit, dengan 5 minit terakhir loyang di'rotate'kan) 7. Keluarkan dari oven dan sejukkan dalam loyang sebentar di atas redai, sebelum dikeluarkan cheesecake dan disimpan dalam peti sejuk. Dah sejuk hiaskan sesuka hati atau tuangkan blueberry filling di atasnya.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Cara: 1. Panaskan oven pada suhu 160C. Bakar base biskut untuk 5 minit, kemudian sejukkan pada suhu bilik. (kalau base biskut menggelembung sedikit, ratakan balik dengan belakang sudu). 2. Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama 30g gula, perlahan-lahan masukkan whipping cream dan esen vanila serta jus lemon. Pukul sampai adunan jadi sebati, smooth dan gebu. Guna speed sederhana (ku guna whisk telur je). 2. Masukkan kuning telur satu per satu dan pukul sebati, sambil berhenti sekali-sekala untuk scrap tepi-tepi bekas tersebut. 3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan baki 30g gula sedikit demi sedikit, hingga bertanduk dan kaku (bila terbalikkan bekas, putih telur tak mengalir atau jatuh. Pastikan tiada walaupun secubit/setitik pun kuning telur atau minyak dalam putih telur sebelum memukul. Kalau tak 'meringue'- nama putih telur yang dipukul kaku ini- tak jadi. Kalau ada sedikit kuning telur, boleh dibuang dengan sudu). 4. Ambil satu senduk meringue dan kaup balikkan ke dalam adunan cream cheese (stage ini boleh kasar sikit sampai tak nampak jalur/streaks putih telur). Ambil lagi sesenduk dua meringue dan kaup balikkan perlahan-lahan dalam adunan cream cheese. Buat dalam 3-4 kali. 5. Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi base biskut dan hentak loyang sekali atas meja (hentak dari paras siku) untuk keluarkan buih-buih yang besar (kalau tak nanti nampak lubang-lubang di atas atau di dalam kek bila sudah masak) 6. Balut luar loyang cheesecake dengan aluminium foil 2-3 kali dan bakar secara bain marie/water bath/steam bake (loyang kek diletakkan dalam loyang lebih besar, isikan air panas dalam loyang besar hingga mencecah separuh ketinggian loyang kek tersebut. Tak perlu banyak sangat, asalkan loyang kek tu boleh bergoyang sikit oklah) untuk 1 jam (ku buat 55 minit, dengan 5 minit terakhir loyang di'rotate'kan) 7. Keluarkan dari oven dan sejukkan dalam loyang sebentar di atas redai, sebelum dikeluarkan cheesecake dan disimpan dalam peti sejuk. Dah sejuk hiaskan sesuka hati atau tuangkan blueberry filling di atasnya.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Cara: 1. Panaskan oven pada suhu 160C. Bakar base biskut untuk 5 minit, kemudian sejukkan pada suhu bilik. (kalau base biskut menggelembung sedikit, ratakan balik dengan belakang sudu). 2. Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama 30g gula, perlahan-lahan masukkan whipping cream dan esen vanila serta jus lemon. Pukul sampai adunan jadi sebati, smooth dan gebu. Guna speed sederhana (ku guna whisk telur je). 2. Masukkan kuning telur satu per satu dan pukul sebati, sambil berhenti sekali-sekala untuk scrap tepi-tepi bekas tersebut. 3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan baki 30g gula sedikit demi sedikit, hingga bertanduk dan kaku (bila terbalikkan bekas, putih telur tak mengalir atau jatuh. Pastikan tiada walaupun secubit/setitik pun kuning telur atau minyak dalam putih telur sebelum memukul. Kalau tak 'meringue'- nama putih telur yang dipukul kaku ini- tak jadi. Kalau ada sedikit kuning telur, boleh dibuang dengan sudu). 4. Ambil satu senduk meringue dan kaup balikkan ke dalam adunan cream cheese (stage ini boleh kasar sikit sampai tak nampak jalur/streaks putih telur). Ambil lagi sesenduk dua meringue dan kaup balikkan perlahan-lahan dalam adunan cream cheese. Buat dalam 3-4 kali. 5. Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi base biskut dan hentak loyang sekali atas meja (hentak dari paras siku) untuk keluarkan buih-buih yang besar (kalau tak nanti nampak lubang-lubang di atas atau di dalam kek bila sudah masak) 6. Balut luar loyang cheesecake dengan aluminium foil 2-3 kali dan bakar secara bain marie/water bath/steam bake (loyang kek diletakkan dalam loyang lebih besar, isikan air panas dalam loyang besar hingga mencecah separuh ketinggian loyang kek tersebut. Tak perlu banyak sangat, asalkan loyang kek tu boleh bergoyang sikit oklah) untuk 1 jam (ku buat 55 minit, dengan 5 minit terakhir loyang di'rotate'kan) 7. Keluarkan dari oven dan sejukkan dalam loyang sebentar di atas redai, sebelum dikeluarkan cheesecake dan disimpan dalam peti sejuk. Dah sejuk hiaskan sesuka hati atau tuangkan blueberry filling di atasnya.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Bahan base biskut: 100g biskut marie, dihancurkan (ku guna 80g oreo diblend sampai hancur dalam blender rempah) 100g butter, dicairkan (ku guna 40g je. Kalau guna 80g juga macam terlalu berminyak) * Gaul rata biskut dan butter dan tekan-tekan pada dasar loyang sampai padat. Bahan cream cheese: 250g cream cheese, suhu bilik 65g whipping cream (ku guna fresh cream yang sudah dikocok kaku. Kes baki deco kek sebelum ni)*** 30g gula kastor (ku kurangkan jadi 20g) 3 kuning telur Gred A 1/2st esen vanila 1/2st jus lemon/lemon oil (ku guna limau kasturi) 30g gula kastor 3 putih telur Gred A 1/4st cream of tartar (optional) 200g blueberry filling (ku terpaksa guna 100g sebab habis stok)

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Baked Blueberry Cheesecake Resepi : Zack diMyresepi : Zachoes@myresepi.com Bahan base biskut: 100g biskut marie, dihancurkan (ku guna 80g oreo diblend sampai hancur dalam blender rempah) 100g butter, dicairkan (ku guna 40g je. Kalau guna 80g juga macam terlalu berminyak) * Gaul rata biskut dan butter dan tekan-tekan pada dasar loyang sampai padat. Bahan cream cheese: 250g cream cheese, suhu bilik 65g whipping cream (ku guna fresh cream yang sudah dikocok kaku. Kes baki deco kek sebelum ni)*** 30g gula kastor (ku kurangkan jadi 20g) 3 kuning telur Gred A 1/2st esen vanila 1/2st jus lemon/lemon oil (ku guna limau kasturi) 30g gula kastor 3 putih telur Gred A 1/4st cream of tartar (optional) 200g blueberry filling (ku terpaksa guna 100g sebab habis stok)

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

2 comments:

Blogger said...

Did you know you can create short links with Shortest and get cash from every visitor to your shortened urls.

Blogger said...

Get daily ideas and guides for earning THOUSANDS OF DOLLARS per day ONLINE totally FREE.
CLICK HERE TO START NOW