My Friends

KLIK LA!

Monday, January 31, 2011

Kek Coklat Kukus (Munira) - Super Moist


Beberapa hari lepas terbaca mengenai resepi kek coklat kukus ni kat KR resepi oleh Pn Munira Baharom. Feedback mengenai resepi ni amat memberangsangkan. Tiba2 hati tergerak utk mencubanya, memandangkan serbuk koko yg ntah dari tahun bila duk bertapa dlm peti hehehe...nasib baik ok lagi. Mula2 cam takut gak la nak try, sbb bila teliti resepinya lebih kurang cam resepi Zaima cuma nya tang tepung nya skit sgt hanya 3/4 cawan je. Tapi empunya resepinya kata mmg betul kuantiti tepung byk tu.

Akak pun tanpa berlengah lagi, sinsing lengan lah mengancau adunan. Dan selepas kukus selama 1 1/2 jam, dgn tak sabar2nya akak buka pengukus....tengok waaaaaaa..cantik je naik nya. Terus sejukkan atas redai, payahnya nak handle sbb terlampau lembut (fulamak lembut giler u). Tanpa lengah tuang sos coklat (terlebih buat sos plak...akak tuang aje lah sumer sampai banjir - kalau meniaga harus rugi hahaha). Anak2 sibuk suruh potong, tak sempat sejuk.

Mak nya pun ekceli tak sabar nak rasa, setelah potong apa lagi ngap lah..........fulamakkkkkkkkkk rasanya sgt lembab, lembut, sgt terasa coklatnya...pendek kata SUNGGUH SEDAPPPPP tak sia2 cuba. Dulu akak rasa kek coklat zaima sgt lah sedap, yg ni lagi tersgtlah sedap nya boleh bg 5 bintang !



Tengok lah rupanya yg sgt hitam, w/pun hitam tapi sgt menawan kalbu hehehe. Akak ada lah tambah sikit resepi tu, akak tambah 1 sudu kecil serbuk nescafe.....menambahkan lagi kehitaman dan aromanya.
Akak c&p resepi dari KR kat sini, diucapkan ribuan terimakasih kpd empunya resepi krn sudi berkongsi resepi yg sgt enak ni
.

Kek Coklat Kukus (Munira)

Bahan-bahan: - akak guna loyang bulat 9"

1 cawan gula pasir - akak letak 3/4 cawan aje
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak - akak guna minyak jagung mazola
1 sudu kecil serbuk nescafe - yg ni akak tambah


semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut.
Rehatkan sekejap bila dah sebati


Bahan B:

3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

semua bahan di atas diayak

Bahan C:

4 biji telur - diblender (tapi akak pukul hingga kembang)

Cara membuat:

Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje. Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.



Gara2 kek coklat yg sedap ni, diet ku kantoi lagi huhuhu...
.

26 comments:

Yatie said...

Salam Kak Noormasri,
Yatie dtng lagi ni gara2 terliur tngk kek coklat kukus akak...sedapnya, leh cuba lah resepi yg ni...tq kak..

Nieza said...

wah sungguh asyik saya dgr celoteh kesedapan yg akak ckp tu... tangkap leleh tul nengok kek ni...terguda la mlm2 nengok kek akak ni...nk cuba jugalah nanti..tq sharing kak:)

hana said...

fuhh kakkkk... baca perkataan SUNGGUH SEDAPPPPP tuh yg tak tahan tuh! huwaaaaaaa nak buat jugakkk!

Ida Ddapur said...

wahhh...ah meleleh dah air liur tgk..mmg nmpk moist dan nmpk sgt sedappp...ida suka...nanti ida nak cuba juga...thanks ye kak noor

Sofea said...

salam noor..menggoda sungguh kek coklat tu..leh la cuba nanti.

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Kak noor tengok dia punya sos tu terliur dibuatnya. Sabar...sabar..

Ayu said...

Assalam kak Noor,
waduh!!..kek coklat kita tak boleh pandang...lutut longgar..hahah..rasa nak sepotong jadilah..

Wattie said...

Salam Noor,
Jam sudah pkl 1215mlm, tp mata ni tak mengantuk lg sebab asyik bca ttg kesedapan kek coklat Noor ni. Wajib cuba nih...... terimakasih sudi berkongsi resepi istimewa ni ya

NoorMasri said...

Yatie -> cuba lah, bg akak sedap sgt.

Nieza -> hahaha tangkap leleh ye...cian dia

Hana -> buat jgn tak buat...

Ida -> kesat air liur yg meleleh tu hehe

Sofea ->tergoda ke, sedap tau (saja nak goda lagi)

Sam -> sabar, sabar hihi

Ayu -> kenapa pala lutut longgar semacam tu akak tengok hahaha

Wattie -> kompem tido mimpi makan kek cekelat tu hehe

Anonymous said...

salam kak.. sedapnye tgk kek akak nie... zura ingat nak cuba gak nanti... hehe... oh ye, telur tu akak pukul guna mixer ke? tq ye kak ;-)

NoorMasri said...

zura...akak guna whisk letrik utk pukul telur tu

Anonymous said...

ohh... nanti zura nak cuba gak... thanks ye kak.... ;-)

Ayu said...

assalam kak noor,
kita dah buat kek ni untuk my niece birthday cake..sayangnya kita tak dapat rasa sebab dah bawa balik jb..nanti kita nak buat lagi untuk makan sendiri..
dari yg buat untuk birthday tu..keknya memang lembuttt...
culit sikit sedap kak..thanks for the recipe..

ARNI HOME BAKERY said...

Assalamualaikum kak Nor, mlm td try bt kek tu....mmg super moist...pg nie tinggal skt je..tq sharing.

NoorMasri said...

Ayu....kena buat lagi tu...

wslm arnie....sedap kan....

Anonymous said...

Baca kak noor tulis 'Dulu akak rasa kek coklat zaima sgt lah sedap, yg ni lagi tersgtlah sedap nya boleh bg 5 bintang !...huhh...rasa tak sabar nak try...tq kak noor...tolong menyebarluaskan resipi ni...hehe..

Dang Anum said...

Assalamualaikum akak, saya dah cuba semalam..menjadi..husband cakap sedappp..dia suh buat raya..tima kasih share.

Anonymous said...

kak, tumpang tnya..ble tak resepi ni kita letak dlm cup? buat mcm cupcake la kiranya? brp lama masa utk mngukus?

Mariam Said said...

Salam kak noor..resepi kek sj ka...resepi utk sos nya mana? X SABAR nak bt ni..

Anonymous said...

Salam kak.. Kek ni mmg super la kak... Tq sgt2 ya share ni resepi...nanti mo buat lg... Hehe...

Anonymous said...

Kak, camne nk elakkn air kukusan tu menitik ke dlm adunan kek..?

NoorMasri said...

Utk elak dari air menitik..tutup dgn aluminium foil

taniagoatberhad said...

akak,law susu cair 2 gnti dgn air jd x kek ny????

Ummu Sofwa said...

seyes kecur teramat baca entry akk...WAJIB mencuba pasni

Anonymous said...

Alhamdulillah..sy dh bejaya buat 2x..hasilnya sungguh leeembut n choc licious,sy buat seb cupcake jus kukus selama 15min..inilah kek coklat yg mudah-cepat-yummmy

Anonymous said...

Assalamualaikum . Nak tanye 3/4 tu bersamaan dengn brape g? Cawan tu pulak agak2 besar mane ek? Huhu .Tak reti sukat guna cawan lah