Mee Sup Tulang

, Salam semua.....dah malam baru boleh ngadap pc. Nak update menu lunch hari ni iaitu Mee Sup Tulang. Ni gara2 tengok meehoon sup kat umah Siti Mariam lah baru2 ni, teringat2 maka pagi2 lagi tadi akak dgn husben terpacak kat pasar tani mega di Stadium Malawati Shah Alam. Apa lagi dgn tujuan mencari tulang lembu utk dibuat sup lah, lagi mau tanya ka? hehehe.

Akak beli mee dan kue teow, utk dimakan bersama sup. Mee sup kegemaran akak manakala kue teow sup kegemaran cik abang sayang.

Bahan-bahan:

1 kilo tulang lembu
1 inci halia -diketuk
4 ulas bawang putih -diketuk
1/2 sudu kecil lada hitam -ditumbuk
1 paket sup bunjut
1 inci kulit kayu manis
2 tangkai bunga lawang
3 tangkai bunga cengkih
3 biji buah pelaga
air secukupnya
garam secukup rasa

Bahan hiasan:

1 tangkai daun sup - dihiris
2 tangkai daun bawang- dihiris
sedikit bawang goreng
sedikit taugeh
limau nipis - dihiris
mee @ kue teow - dicelur selama 1 minit dan toskan

Sambal Kicap:

Kicap manis
Cili padi - ditumbuk

Cara membuat:

Masukkan semua bahan dalam periuk, reneh sehingga tulang empuk.
Masukkan garam secukup rasa.
Cara hidangan: masukkan mee dlm mangkuk, letak kuah dan bahan hiasan serta sambal kicap

3 comments:

Nieza said...

Salam kak, dh tido ker?..saya dtng mkn sup tulang ni...hehe sedapnya..ni my fav ni suka sgt..:)

Ayu said...

salam kak,
waduh2 sedapnya mee sup ni...kecur betul kita tengok..rasa nak hirup2 kuahnya tu....

NoorMasri said...

Ayu & Nieza, dpt jamu mata dah lah ye...cian u all hehe