Kek Lobak Merah Lembab


Salam semua, semlm akak sempat buat kek lobak merah. Kami sekeluarga mmg penggemar kek lobak merah, husben yg bukan pemakan kek pun suka makan kek ni. Resepi kek ni akak intai dr dapur CMG difahamkan resepi asalnya oleh 1001resepi. Sebenarnya dah banyak kali buat kek lobak merah guna resepi ni, rasanya dah 4 kali kot. Dan ada sedikit sebyk akak ekjas resepi ikut kesesuaian selera akak setelah beberapa kali membuatnya. Resepi asal akak copy dari dapur CMG, mohon izin tepek disini ye Che Mat, sama2 lah kita panjangkan resepi yg enak serta lazat berkrim ni.

Bahan-bahan :

2 cawan tepung superfine*
2 camca teh baking powder*
1 1/2 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh garam halus*
2 1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
4 biji telur gred "A"
1 1/2 cawan minyak jagung
1 cawan gula halus - resepi asal 2 cawan (manis sgt bg akak)
2 1/2 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1 cawan kacang walnut, cincang

Bahan Cream Cheese Frosting:

100 g mentega – akak guna 80 g je
125 g cream cheese
1 camca teh jus lemon
2 camca besar gula aising

Cara membuat :

Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak.

Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga sebati selama 5 minit.

Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.

Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi.

Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra.

Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.

Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi.

Simpan kek dalam peti sejuk jika tidak habis dimakan.

potongan kek yg sgt tak kemas, mungkin cincangan nenas dan walnut yg terlampau kasar (salahkan nenas dgn walnut plak hahaha)

Untuk Cream Cheese Frosting :

Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan jus lemon, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka...

16 comments:

Nieza said...

Salam kak, sedapnya nengok kek ni kak...pernah mkn tapi tak pernah buat lagi nanti boleh cuba resepi ni..tq for sharing kak...:)

NoorMasri said...

Salam Nieza, mmg sedap tau....diet akak hancusss 2 hari ni...makan kek karot tak hengat dunia..hehehe

anymz said...

noor,akak mmg suka kek lobak merah.tambahan ada topping yg menarik mcm tu tapi rakyat jelata kat rumah ni belum boleh terima lagi kek ni frust betul akak tapi kita masuk list jugak resepi nya utk rujukan nnt ya..

hana said...

tingin nak wat kek karet lagik.... asal nak buat jerk, carot xde.. *alasan jerk la tuh kan kak.. kikiki

fzi said...

Salam Noor...
Pepagi jenjalan nampak carrot cake.. sedapnyer.. saya duk tahan hati, nak stop makan cheese jap, berat badan berdentum2 naik..hihi

Kak Rosaliza said...

Salam Noor..akk pun suka mkn kek carrot ni..tapi anak2 tak suka..nmpk mcm senang je nak buat

Shaofie said...

jemput join segmen di blog. mudah je. blog review.

http://shaofie.blogspot.com/2011/01/segmen-blog-aku-bukan-privasi-lagi-jom.html

NoorMasri said...

kak Nim, ce akak try bg depa makan...mesti lepas rasa sekali dorang suka...

Hana...karet tak de ek...nanti akak pos 1 kontena karek ke sana...hahaha

fzi...sesekali tak pe makan cheese, sumber kalsium tu hehehe

akak Rosaliza, anak2 saya dulu pun gitu, pastu bila try lagi dan lagi...akhirnya menjadi kegemaran dorang lah plak

shofie....macih atas jemputan...

imah_adiputri said...

salam kak.. seronoknye jumpa resepi ni.. 1st time makan mase wedding sy 2 bulan lepas.. memg awesome lah rasenye.. sblm ni asyik mkn blueberrry n choc sbb tu je sy suka.. skrg dah minat kek lobak pula.. tak sabar nak cuba.. =) kak, kalau perah lemon, nanti cream tu rase lemon? kalau x suka rase lemon boleh x saya x letak?

http://atuffatuff-1234.blogspot.com/ said...

salam..sya pun dah try 2,3 x gak kek karot ni..sedap lar tu..kalau simpan sehari pun sedap..letak kekacang lg sodap...

Ulan Elin said...

mohon copy yer kak...

Azie said...

As salam. saya penggemar kek karot. Dah banyak kali juga buat kek karot guna resepi pelbagai dan semuanya rasa sedap. Nnt boleh cuba yang ini pulak

Anonymous said...

Assalamualaikum. Tksh byk2 dpt share resepi ini. Saya dh cuba lebih 3 kali. Memang sgt berpuas hati. Cuma utk kali ke3 saya xletak kelapa kering & nenas.

Anonymous said...

Hai..sy nk tanye..kalo kek ni nak buat kukus boleh x..n brp lama masanya.. Tq..

Aina Rusydina said...

Salam, nak tanya resepi kek ni blh tak kukus & berapa lama masa yg di perlukan. Dekat rumah tiada oven.

azura maidin said...

smlm bru sya rasa..t pun kakak yg kasi..sedap lak tu..nk cuba bt..puas skt mkn.. tq ya
http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/