Pau Gebu - edisi pau sejuk beku

Cuti sekolah baru2 ni, sempatlah akak buat pau lagi kebetulan ada lagi inti frozen tu hari. Akak buat menggunakan 1 kg tepung pau dptlah 35 biji. 25 biji drpnya lepas kukus akak buat pau frozen.
Bila2 malas atau kesuntukkan masa nak buat sarapan, kukus je pau ni...senang dan mudah.

Pau yg masih panas2 dlm loyang, tunggu sejuk sebelum di simpan dlm freezer. Pau ni masih menggunakan resepi Pau Bagus...akak mmg suka sgt dgn resepi ni...perfect rasanya bagi akak sebijik cam pau komersil hehehe (perasan betul hahaha)

Resepi boleh rujuk kat sini Pau Bagus. Akak mengunakan loyang beso...sekali kukus 18 biji hehehe. 2 kali kukus dah siap 35 biji. Puas hati sejak ada loyang ni...klu dulu guna loyang kecik sekali kukus 4-5 biji...nak boleh ke abis...pau yg menunggu turn tu dah terlebih kembang...tu yg bila kukus...angkat2 jd kecut berkedut seribu cam rupa nenek kebayan hahaha.

Masih fail nak bulat kan pau....masih tak sebulat bulan mengambang hehe.

9 comments:

Umm Mymoonah said...

Your recipes looks very yummy, following your blog

Mak Qis said...

Assalam

nak buat macamana supaya pau tak berkedut lepas diangkat.
kadang2 pau saya ok..kadang2 bl bukak penutup kukus tuh..tros dia kecut dan kedut2...nyampah je nengok

Nieza said...

Assalam kak Noor,wahhh ada pau gebus ni..sedapnya kak..cantik dh nampak bolat2 dh la tu..nieza pun buat tak mau bulat juga..hehe

izahdaut said...

akakkkk..
putih suci bersih paunya..tak pernah buat pau gini....lawa lawa

Wanieyra said...

cantiknya pau ni! mesti gebu rasanya

Ayu said...

Assalam kak noor,
gebus gedebas, pau akak ni...cantik, putih,lembut..basically complete semuanya..the perfect pau!!..


aah macam mana tak nak kasi dia berkedut kat permukaan atas tu kak?..

Sofea said...

Amboi cantik dan gebunya pau kak noor..

NoorMasri said...

Umm....tq sudi follow

Mak Qis...kedut tu sbb dibiarkan terlalu lama mengembang sebelum dikukus


Nieza...wslm...akak punya tu dah lah tak bulat dah tu buh dekat2 lagi lah....hehehe

izah....lawa ke hehehe

wanie...mmg gebusss tak hengat

Ayu....tak nak kasi jgn perap lama sgt lepas buh inti ..lepas 20 min kukus terus

Sofea...macih (malu!)

Shahdan Kassim said...

Noor bolehkah tukarkan gram tu kpd cawan dan sudu teh. Misalnya 250 gram tepong tu kpd brp cawan. Sb saya tak ada sukatan dlm gram ni