Ayam Panggang Percik Bondaku

Menu beberapa hari yg lepas, ayam panggang percik....sedap hingga menjilat jari kata anak2. Ye la depa kalau masak ayam je mmg menjilat jari, kalau masak ikan...muncung je masing2, boikot tak nak makan....abes camno, haru2.

Resepi ni akak ikut cara mak akak, simple aje sebenarnya tapi sedap.

AYAM PANGGANG PERCIK BONDAKU

Bahan-bahan:

1 ekor ayam- potong 4
2 1/2 cawan santan pekat (kepala santan)
3 btg serai-diketuk
sedikit serbuk kunyit
garam & gula secukup rasa

Bahan kisar:

6 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
3 biji buah keras

* jika nak kuah agak merah dan pedas boleh letak 1 sb cili kering kisar - gambar diatas tanpa cili

Cara membuat:
  1. Ambil sket drp bahan kisar + serbuk kunyit + garam kemudian lumurkan pd ayam. Panggang ayam didalam oven atau atas arang.
  2. Sementara ayam di dlm oven, masukkan santan, serai bersama lebihan bahan kisar kedlm kuali. Kacau sentiasa sehingga mendidih. Masukkan sket garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan biarkan kuah tersebut dlm kuali.
  3. Apabila ayam 3/4 masak, keluarkan dr oven masukkan ayam ke dlm kuali dan siram kan dgn kuah tadi kemudian masukkan dlm loyang semula, bakar sehingga kuah kering.
  4. Ulang lagi langkah 3 sehingga ayam masak sepenuhnya dan kelihatan keperangan.
  5. Enak dimakan panas2 bersama nasi atau diratah begitu sahaja bersama salad sampingan.

13 comments:

Nieza said...

kak, kalau tak mau haru biru tak abis tu mai pos sini skit....sure dh tak haru...haha sedapnya kak..ishhh terliur lak nk mkn ayam panggang ni ayam semlm dh abis sat nk pi tangkap ayam dulu....ekekeke

ain (sweet thots) said...

my favorite ... sedapnya kalu dpt makan. tgk rupanya tu pon dah boleh bayangkan, mesti jauh lagi sedap dr kedai Ayam Percik Yati tu. Ayam percik yati tu sejak dh komersil sgt la out rasa dia .. huhu

Wattie said...

Assalamualaikum Noor,
Waaaahhh buat ayam panggang percik ya, nampak bestla bonda Noor nya resepi. Sya lak buat ayam panggang seri menanti, mai kita tukaq nak

My Biz said...

mmm nak ikut resepi nih ke...atau import mak terus ke sini muahahhahaha...terliurlah kak ma huhuhuhu nak suruh joe lah wat cenggini:):)

NoorMasri said...

nieza...kalu ayam macam ni mmg tak kan tak abis punya hahahaha...pi cepat tangkap ayam kat reban


ain..kedai tu kat mana?

wattie...nanti leh akak try versi sri menanti lak...

ulin....la naper nak suruh joe plak...ulin lah try buat huhu..nak import mak mmg mustahil punya hehe

lyeza...macih sudi singgah

HomeKreation said...

Aslmkm Noor. Wah, cedap nya...

Ayu said...

Assalam kak Noor,
sedapnya ayam panggang percik recipe dari bonda lagi!!!...mesti sedap giler ni..nampak pun sedap ni..kecur betul kita tau..

Flower said...

Assalamualaikum Kar Noor, dapat juga kita tengok blog baru ka Noor. Saya ni Mallan, dari forum cari dulu. Bila buat donuts, satay, rendang, mesti teringat kak noor sbb semuanya cilok dari resipi kak noor di blog lama. Terubat juga rindu terjumpa blog yg baru ni.

Saya ni masih di Perth. Dulu ada tanam pokok tembikai, tp tak pun berbuah. 2 kali tanam, dua2 mati. Skrg ni cuma tinggal pokok cili n kesum. Itu pun segan je nak tumbuh. Skrg ni tengah heatwave di Perth. Walaupun ikutkan sudah autumn, temp masih lagi mcm summer.

mallanhead

NoorMasri said...

wslm HK....mmg sedap hehehe

Wslm Ayu...eeee...air apa tu meleleh kat tepi bibir tu hehehe

Mallan......seronoknya dpt jumpa semula dgn Mallan..akak ingat lagi kat Mallan...harap u & famili sihat2 selalu hendaknya...masih berkebun ye...akak pun kat sini ada lah juga tanam skit2 belakang umah..sini pun sejak akhir2 ni panas terik...pokok herba akak sume layu bila petang...

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

salam perkenalan...^__^ sebenarnya amik link blog kak noor ni pun dr forum cari.... balik keje ni harus try resepi ayam percik ni... tq utk semua resepi kaknoor...

Naz said...

Assallamualaikum Kak Noor..
Kak samalah kita. Rumah naz pun kalau lauk ayam mmg laku tp kalau lauk ikan..heemmmm..janganlah masak banyak2..nanti membazir jer tak abis dimakan..
Naz cnp resepi akak ni eh.. Boleh try sebab mudah dan senang.. Skrg kena cari resepi yg senang dan jimat masa memasak.. Tak boleh lama2 di dapur..

NoorMasri said...

wslm Naz, agaknya kanak2 zaman sekrng mmg suka makan ayam aje kan...hehehe.