Tat Nenas Gulung


Baru siap 1 jenis, buat Ahad baru ni....tat ni mmg kegemaran kami sekeluarga...tiap tahun mesti buat. Resepi dari Maizana Forum Cari....mmg sedap tat ni gebu dan lemak2 gitu...akak masa duk UK 5-6 tahun lepas siap buat niaga lagi tat nenas ni...masyukkkk!

Nanti lepas masak akak taipkan resepi....tunggu.

Tat Nenas Gulung (180 biji tat )
(Sumber Maizana Forum Cari)

Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum Cap Sauh
625 g mentega (2 1/2 buku mentega) - tapi akak guna 500g mentega + 125 g majerin planta
4 kuning telur
1 putih telur
1/4 sudu teh garam halus
15-20 g gula halus - yg ni resepi asal tak letak tapi kalau tak letak pun tak pe lemak2 je pastrinya...letak pun tak apa...dua2 sedap
1 sudu teh esen vanilla
sket pewarna kuning

1 kg Jem Nenas (kalu letak byk kena buat lebih sket lah jem tu)

Sapuan:

1 kuning telur + sket pewarna kuning + 1/2 sudu kecil air - kacau sebati


Cara membuat:

Campurkan kuning telur, putih telur, garam halus esen vanilla dan pewarna kuning dlm mangkuk kecil, pukul sket.
Dalam mangkuk besar, gaul kan mentega, gula dan tepung hingga menjadi serbuk roti kemudian masukkan campuran telur tadi. Gaul sebati. Masukkan dlm acuan tat gulung, picit dan letak kan jem kemudian gulung.
Sapu atasnya dgn bahan sapuan kemudian bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak (suhu dan masa bergantung kpd jenis oven)

Nota: Jika adunan keras yakni gulungan putus2 boleh lah tambah sket lg majerin/mentega sehingga mendpt adunan yg betul2 lembut



Setakat ni mmg akak puas hati sgt dgn resepi ni, mmg dah tak cuba resepi lain.....terima kasih byk2 kpd Maizana krn sudi berkongsi resepi yg enak ni. Khabarnya Maizana pun menggunakan resepi ni utk berniaga.

22 comments:

Yatie said...

Assalamualaikum K.Noor,
cantiklah kuih tart gulung akak...yatie takleh wat awal2 kuih tart ni, tak sempat raya dah abes...hehehehe..kuih kegemaran kami sekeluarga..

NoorMasri said...

wslm..Yatie...mmg pun dah abis sebekas kami kerjakan lepas buka posa...tak pe jem byk lagi...baru ni buat 1 kg tepung....dptlah 180 biji....berbaloi2 hehe

Ctnaemah said...

kak noor..ni kuih wajib ada..klu takde mcm tak raya..kan!..sy dh buat semalam dgn chef kecik..melimpah2 cat kuning atas tat dikerjakannya..sabor aje laa..hehehe

Anonymous said...

Nak resepi....kecur air liur

NoorMasri said...

Ct, mesti chef kecik seronok mengecat tat tu kan...hehe


Anonymous...nanti akak taipkan resepi...

umie mia said...

menyelerakan... dari semlm sy usha dan tunggu resepi ^_^ leh share resepi tak? ingat nak buat sabtu ni.. tak penah buat tapi mmg nak try sgt2.. kebetulan kt rumah mertua tu ada mak yong ngidam nak tart ni..kwn2 dia dh takmo ambik oder.. ingat nak wat tuk family dan bagi dia sekali..

NoorMasri said...

Umie...maaf krn lambat masukkan resepi..selamat mencuba

umie mia said...

terima kasih sgt2 ye sudi share.. INsyaAllah sabtu ni bleh la sy mulakan projek tart nenas.. ^_^

umie mia said...

hi, sy dah cuba resepi ni tp sy buat setengah adunan dulu maklumlah 1st time buat takut tak jadi.. hasilnya Alhamdulillah menjadi dan org yg ngidam tat nenas ni kata best ^_^ thanks ye

Yasmin said...

Salam,telur yg digunakan tu gred ape ye.tq

Anonymous said...

nk try la buat.minat sgt ngan tat nenas.tq kak for sharing

Siti Rohayah said...

cantik la tp x reti nk gulung la..

Anonymous said...

jem nenas tu, wat sendiri ke? boleh kongsi resepi.. siti

everlasting8890 said...

salam k.noor...sy nie blogger baru...

dah follow blog akk...

sy dah try wat resepi nie...memang menjadi la...gebu ja....lg sedap dri jual d kedai...huhuh....

tq k.noor...selamat berkenalan :)

NoorMasri said...

salam everlasting...tahniah krn dah berjaya buat tat sendiri..!

Anonymous said...

saya nk cuba resepi ni.. tq :)
-ana

Cik Mashi said...

boleh x kalo gune resepi ni utk tart nenas biasa yg guna acuan bunga tuh?

Cik Mashi said...
This comment has been removed by the author.
roseashley rose said...

( Campuran kuning telur, putih telur, garam halus esen vanilla dan pewarna kuning dlm mangkuk kecil, pukul sket.) **yg ne kena pukul sampai kembang ke kak ?

( mentega, gula dan tepung ) **yg ne kena uli je ke kak ?

NoorMasri said...

kacau2 sebati je...tak perlu pukul beriya2 rose

NoorMasri said...

mentega gula tepung, gaul sebati..pun x perlu uli beriya2

Cinta hazanis said...

Yeayyy! boleh cuba ni.:))