Acar Buah

Baru2 ni buat acar buah, utk dimakan bersama nasi beryani. Acar ni penambah selera. Kalau waktu sahur makan nasi bersama acar ni, berselera lah juga.

ACAR BUAH
Bahan-bahan:
  • 1 kg buah-buahan kering (jeruk limau, pala, kismis, prune, kurma, ceri, apricot, asam boi dll)
  • 10 ulas bawang putih } biarkan sebiji sebiji
  • 15 ulas bawang merah } biarkan sebiji sebiji
  • 3 cm halia } dihiris nipis
  • 20 biji cili kering + 1 labu bawang besar + 1 sudu kecil rempah kari ikan } dikisar
  • 15 tangkai cili padi jeruk
  • 3/4 botol cuka
  • gula dan garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • sedikit bijan } disangai untuk hiasan
Cara membuat:
  • Panaskan minyak, masukkan bahan kisar, kacau sampai wangi dan garing.
  • Masukkan bawang putih, bawang merah & halia sambil dikacau.
  • Masukkan cuka, gula dan garam & kacau hingga terbit minyak dan pekat berkilat.
  • Akhir sekali masukkan semua buah-buahan & cili padi kemudian kacau sampai rata.
  • Bila elok masaknya dan cukup garam serta gulanya, angkat kemudian taburkan bijan di atasnya.
  • Sejukkan dan simpan di dalam botol atau bekas kedap udara
Nota: JANGAN masukkan air walau sedikit pun semasa memasak acar buah ini agar acar ini tahan lama.


1 comment:

norsadira said...

Nak cubalah..asik tak jadi je buat syok sendiri