![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0CVcHX_mDkCVH3pw6ncyDboQPag3aUUHD5p8vregE44TPxcwHyHmhKttAm-XWyOlrC3S-twDf3007WMDcGqm80NiayaMWB_4QQUi8nMI5VeOU-bg54z3b7Mv8dEYMOOUA1-on36bK40A/s400/DSC001311.jpg)
ACAR BUAH
Bahan-bahan:
- 1 kg buah-buahan kering (jeruk limau, pala, kismis, prune, kurma, ceri, apricot, asam boi dll)
- 10 ulas bawang putih } biarkan sebiji sebiji
- 15 ulas bawang merah } biarkan sebiji sebiji
- 3 cm halia } dihiris nipis
- 20 biji cili kering + 1 labu bawang besar + 1 sudu kecil rempah kari ikan } dikisar
- 15 tangkai cili padi jeruk
- 3/4 botol cuka
- gula dan garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- sedikit bijan } disangai untuk hiasan
Cara membuat:
- Panaskan minyak, masukkan bahan kisar, kacau sampai wangi dan garing.
- Masukkan bawang putih, bawang merah & halia sambil dikacau.
- Masukkan cuka, gula dan garam & kacau hingga terbit minyak dan pekat berkilat.
- Akhir sekali masukkan semua buah-buahan & cili padi kemudian kacau sampai rata.
- Bila elok masaknya dan cukup garam serta gulanya, angkat kemudian taburkan bijan di atasnya.
- Sejukkan dan simpan di dalam botol atau bekas kedap udara
Nota: JANGAN masukkan air walau sedikit pun semasa memasak acar buah ini agar acar ini tahan lama.
1 comment:
Nak cubalah..asik tak jadi je buat syok sendiri
Post a Comment