Cornflakes Coklat Berbadam

Petang semlm sempat lagi buat cookies ni, cookies yg paling senang dan budak2 pasti suka..Dpt resepi ni dari blog Ibu Gebu, terima kasih byk krn sudi share resepi mudah dan enak ini. Cuma akak ada lah adjust mengikut citarasa akak sendiri...

Cornflakes Coklat Berbadam

Bahan-bahan:

1 kotak cornflakes 275g
625 g coklat masakan
1 sudu kecil gula icing
1 sudu kecil shortening
250g badam hiris - dipanggang/bakar hingga rangup

sedikit coklat putih - hiasan

Cara membuat:

Cairkan coklat secara double boiler hingga cair, kemudian masukkan gula icing dan shortening.
Kacau sebati.
Masukkan cornflakes dan badam, gaul sekata
Sudukan kedlm cawan kertas
Lorekkan dgn coklat putih yg dicairkan secara double boiler.
Apabila dah keras, simpan dlm bekas kedap udara

4 comments:

IBU GEBU said...

baru terjumpa kewujudan entry ini, dulu pernah ambik resepi inti pau yg sedap kat sini, tapi tak masuk blog..

badam hiris tu kalau ganti dgn badam sebiji2 tu pun sedap tau, lebih terasa "kebadamannya"... badam belah 2 dulu pastu panggang baru campur dlm coklat tu

Siti Rohayah said...

biskut nih x payah bakar eh?

NoorMasri said...

tak yah..biarkan ianya mengeras..siap !

cahayaqaseh said...

Terima kasih atas perkongsian resepi disini. akak cadang nak try biskut ni, memang dah lama cari resepi ni ... terima kasih ya...