Semlm cuti, sempat lah buat 1 jenis lagi biskut raya.....sedap biskut ni....setiap tahun buat.
Resepi ni akak intai dari blog MakLang, tqvm MakLang krn sudi panjangkan resepi yg enak ini.
BISKUT DAHLIA
Sumber : Norazie Rnet
Bahan-bahan:
300 g mentega
160 g gula aising - akak guna 125g aje
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
Cara membuat:
1.Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla dan putar hingga kembang.
2.Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
3.Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 - 20 minit.
4.Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara
6 comments:
Assalam Noor, waaah dah byk mengukis eh....terliur tgk semua....kalau la leh songlap 3 4 ketuii masuk molot....hehehehhe
Biskut Dahlia ni sama ke dgn Biskut Semperit? Boleh share resepi?
Ummie....nganga lah...saya suapkan 5 ketui hehehe
comel lote... nk try buatlah
Nak resepi....selalu order biskutni... tapi tahun ni orang yang saya selalu order sakit... tak buat biskut...adussss
Kak Mas, saya guna cookie pressed/decorator....susah doh nak kluar. Ada apa yg bole di buat untuk senang dipicit?
Post a Comment