My Friends

KLIK LA!

Sunday, January 2, 2011

Cucur Udang Rangup

Salam semua, semoga ceria2 selalu hendaknya di tahun baru.

Hari ni kami sekeluarga bersarapan dgn cucur udang stail husben akak...husben akak suka cucur yg rangup krup krap gitu. Cucur ni selain udang, akak taruk kobis dan sawi yg dimayang halus...sbb tu je sayur yg ada dlm peti ais.

Kebetulan ada kuah kari semlm dan kuah kacang frozen, bolehlah digandingkan dgn cucur udang trsbt. Husben mmg suka makan cucur udang cicah kuah kari atau kuah kacang. Akak pun suka cicah dgn kuah kari, nak2 yg semlm punya...perghhhhh sedappppp hehehe

Akak suka frozenkan kuah kacang bila2 nak makan cucur udang tinggal panaskan balik aje..Bila beli sate, kalu depa bg 2 plastik kuah, satu plastik akak terus frozenkan...jgn membazir hehehe

Kepingan cucur udang yg dah dipotong sebelum dihidangkan bersama cicahan.

Cucur Udang Rangup

Bahan-bahan:

*disebabkan akak buat main campak2 je jd sukatan yg tepat tak de, pandai2 la ekjas ye

Tepung gandum
Udang kertas - buang kepala
Sayur - samada taugeh @ kucai @ daun bawang @ kangkung @ kobis @ sawi...sume akak taruk kalau ada
Bawang besar - dimayang
sket serbuk kunyit
Garam & air secukupnya

Cara membuat:

Bancuh semua bahan, pastikan jgn terlampau pekat.
Panaskan minyak yg banyak, ambil sesenduk adunan lalukan tepi kuali biar ianya turun dan jd agak nipis. Goreng hingga kekuningan.
Angkat dan potong kecil sebelum dihidangkan bersama bahan cicahan yg digemari.

2 comments:

Wattie said...

Salam,
Wahhh, cucuq udang my favourite, kat sini tgh ujan ni, time ni klu pekena cucuq ni dengan kuahnya, peergghh

Naz said...

Assallamualaikum Kak NoorMasri..

Salam kenal dari Naz..Dulu selalu tgk resepi akak di noorma.tk dan sembang2 di melayu.com.
Naz 4llow dan link akak di blog Naz ye! Kalau sudi 4llow dan link Naz balik ok..Tq kak..

Di rumah Naz, cucur udang yang rangup macam ni baru mendapat sambutan..Memang sedap kalau rangup2 kan..Emmm..yummy..