SiPutih & SiHitam

Spt biasa hari Ahad pergi pasar tani mega Shah Alam, dgn tujuan beli ikan dan lauk2 basah yg lain. Habis beli ikan, pusing2 lah pasar tu, sekali ternampak org jual arnab, ya Allah comelnya. Arnab yg comel bukan org yg jual arnab hehehe. Akak pun apa lagi berhenti kat org jual tu. Pegang2 arnab, ish jinak betul tak de nya dia nak lari sini sana. Tiba2 hati terpaut. Memandang anak2 kat rumah mmg suka arnab, akak apa lagi rembat lah 2 ekor, satu jantan (hitam) dan satu betina (putih). Balik rumah buat suprise kat anak2. Gembiranya dorang .


Comelnya dia, panjat nak minum air. Tengok lah gelagat anak2 akak, sampai keliling sangkar arnab tu duk asyik melihat aksi arnab. Arnab ko jgn buat aksi terlarang sudah depan anak2 ku..!

Si hitam ni manja sgt, tak padan ngang jantan...suka tido bila digosok2kan kepalanya..ish macam baby lah pulak hehehe. Yg hitam berumur 2 bulan dan putih berumur 1 bulan.

Agaknya dlm hati arnab ni berkata " apa pandang-pandang, tak pernah tengok arnab ke ?"

Bila lepaskan atas rumput, bukan main happy arnab tu berlari sana sini, bebas lah katakan. Tapi org jual arnab tu pesan, tak boleh biarkan atas rumput takut arnab tu makan rumput sbb kan umurnya yg masih muda. Katanya lagi, umur 4 bulan baru arnab2 tu boleh makan rumput, haiiiiii cam baby org je la.



4 comments:

Nieza said...

alahai comelnya...saya suka rabbit..dulu arwah tok saya ada bela drp 2 ekor dia beranak sampai byk dh jadinya.

NoorMasri said...

tu lah Nieza, akak pun suka...mlm2 sebelum tido borak dulu dgn rabbit

tengkuyu said...

kak...nanti lama-lama jadik tadika rabbit...mula-mula saya ada 2 rabbit...sepasang..sekarang ni...dah banyak...sekali beranak 7 ekor..tapi tak sumer hidup...3 bulan sekali plak tu....memang cute...balik kerja bila tengok diorang hmmmm....best jer....

NoorMasri said...

tengkuyu, tu lah best kan main dgn depa ni...cute sgt...baru je sat ni lepas kan rabbit atas rumput, wah bukan main happy lagi nampak rabbit tu..nak2 si putih..bila akak tangkap masuk dlm sangkar terus je melepek kepenatan. cepat ek rabbit beranak, nampak gaya akak kena buat rumah rabbit lah satu kat garden akak ni...