Fish & Baked Beans

Menu tengahari semlm, mulanya teringat nak buat fish & chips tapi kerana masalah teknikal jd lah fish & baked beans hahaha. Ikan ini digandingkan juga bersama coleslaw ala k Noor. Kami sekeluarga mmg peminat setia fish & chips atau yg sewaktu dgn nya. Makan ikan aje pun dah kenyang. Akak guna fillet ikan dory. Salutan luar guna aje tepung goreng ayam segera. Biasa akak buat guna breadcrumbs sbb stok dah abis guna aje apa yg ada.

Ikan tu akak 'sear' sekejap atas kuali dgn skit minyak, pastu akak susun atas redai besi....bakar dlm oven selama 25 -30 min. Akak suka buat cara gini, krn nanti masaknya sekata dan tak mudah hangus diluar tapi tak masak didalam. Dan sudah tentu kurang menggunakan minyak. Tak lalu akak kalau nak deep fry.....malas pun ye....nanti berminyak2 dapur akak..malas nak mop hehehe (tu yg sebenarnya), kalau masuk oven sementara tunggu masak akak bole buat kerja lain..kan kan kan..!

Ini ikan yg baru kuar dr oven, panas2 lagi...bau2nya menusuk satu rumah.

Ini bahagian akak, tak sabar nak ngap....kurang pencahayaan, tak lawo pulak gambor nya...

6 comments:

CikGu NOr said...

salam cikgu noor...
mekasih singgah rumah kiter yer...tau tak apa yg paling saya perasan kat resepi ni..gambar messi tu bawah redai besi tu..huhuhu

harleena said...

Nor, guna ikan apa buat fish n chip tu?

Anie said...

Kak Noor,

Waaahhh mmg best arh cara akak masa ikan ni. Slalunya I goreng dgn minyak sepenuh2 kuali hahahaz. Mmg betol lepas tu nak kena mop and lap dapur...huhuhu dan tak lupa menambah lemak di bdn :D Lain kali, I nak cuba cari ni lah....

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Ni nampaknya macam menu orang sihat. Jadi elok le di kopipes. Hehehehe boleh yea kak.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

hEM..... SAYA SUKA INI. FAMILY FAVORITE SODAP YA

NoorMasri said...

cg Nor, hahaha gambar messi tu lak yg awak nampak....

Harleena, saya guna ikan fillet dory yg frozen tu..

Anie, mmg mudah cara ni....

Sam, jgn copy pes aje...cuba lah...hehe

PK, sama lah kita