Mee Tumis @ Tumis Laksa Trg


Menu petang semlm, mee tumis air bersama pelbagai sayuran, udang, kek ikan dan bebola ikan. Sebenarnya tiba2 teringin nak makan benda bersup, balik sekolah terus g carik mee mak siti kat kedai runcit depan sekolah hehehe.

Sejak kebelakangan ni kurang selera makan nasi, ntah kenapa.

Resepi ni simple aje, tak yah lah akak tulis resepi secara terperinci. Secara kasarnya mee tumis akak ni, akak tumis dgn bawang putih dan serbuk lada hitam aje, masukkan air pastu buh segala sayuran dan bebola/udang. Kalau suka letakkan sket 1/2 kuib ayam.
Kalau mak akak dia panggil masakan ni "tumis laksa" tapi bukan guna laksa ye .

Boleh juga guna mihun selain mee kuning. Enak dimakan panas2 bersama cili jeruk atau kicap cili dan taburkan bawang goreng.

12 comments:

Anie said...

Salam Kak Noor,

Ni nampak mcm mee soup eh kak ;) Hari ni pun kita mkn mee jugak...habis idea arh sbb hari2 perah, fikir nak masak apa....hehehez

mannira said...

kak noor..yg plg best kalau dgn calong ikan..wak sendiri je..lama dah tak buat..yg biasa buat hok tak dok calong for me tak best kalau guna mee selain dr mee kuning mcm dok sera...

K.Nor said...

nor pun suka makan tumis laksa. hanya org ganu jer yg panggil tumis laksa kan.. teringat arwah step mother nor, selalu panggil mee gini tumis laksa

Ida Ddapur said...

pestaim dgr tumis laksa..tapi bukan mee ye kak...sedap ni kalau peken ngan cili jeruk@ sambal cuka...

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
K noor kalau buat tumis air je boleh tak? segala mak nenek yang lain tu tak yah taruh.

Nieza said...

Assalam kak noor, sedap ni kalau dapat hirup kuah ni...slurrppp..abis dh semangkuk...hehe akak, nanti free singgah ambil award yer..:)

Yat Maria said...

Kak Noor

ni pun dah lama kita tak wat & makna :)..nak wat jugak & bubuh cili jeruk byk2..kasi powerrr :)

NoorMasri said...

Anie..lebih kurang ah, cuma tak ada guna sebarang rempah tumis/rempah sup...

Mannira, mmg lah sedap kalau buh fresh homemade calong...akak pun dah setahun lebih tak buat calong

Nor, tumis laksa rasanya org ganu je tahu...hehe

Ida...sedap tau ...

Sam, kalau segala mak nenek tu tak buh kureng lah rasanya nanti ...

Nieza, 2 mangkuk pun boleh hirup kuahnya..

Yat...kalau buat jgn lupa hantar sini semangkuk hehehe kasi extra cili jeruk tau

My Biz said...

alahhh kak ma...miss lah mee kuning huhuhuhu...nak wat nak kena beli pasta maker lah pulak :):)...terliur tgk mee tumis tuuu...ingatkan laksa ganu tadi masa tgk title heheheh...

owhh suker dgr laghu maher zain ni...nak kena subscribe nih...:):)

hana said...

salam kak...
sedapnyer tengok mee nih! sempoi2 mmg best... tak cukop semangkuk, dua mangkuK! hihi

NoorMasri said...

Ulin, nak tak nak kena wat mee sendiri gak...klu dak pakai je mee kering (ada jual tak kat sana)...dulu masa k ma kat uk byk jual mee kering...jd laaaa...hehehe

hana, mmg sempoi habis tapi sedap...akak 1 mangkuk tak cukup hehe

ie_lya said...

salam..
ni la yg paling best..
tapi selalu kalau buat guna milidi...
kat kl ni x jumpe pulak milidi tu...
tumis laksa ni kalau tgh2 demam mmg sedap makan .. confirm x tengok kiri kanan dah