Marble Chocolate Cheese Cake

Semlm buat kek coklat kukus letak keju....gabungan resepi Munira & Yatie....macam buat eksprimen pulak main gabung2 resepi hehehe...nasib baik hasilnya mabeles. Kek coklat yg lembab ditambah dgn kelemakan rasa keju..perghhhhhh enaknya !

Marble Chocolate Cheese Cake
- loyang 8"x 8"

Bahan A:

1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak mazola

semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut.
Rehatkan sekejap bila dah sebati


Bahan B:

3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

semua bahan di atas diayak

Bahan C:

4 biji telur - dipukul hingga kembang

Bahan D:
resepi dari dapur Yatie


250 gm cream cheese
3 sudu besar gula halus
1 sudu kecil esen vanila

1 biji telur

Cara membuat:

Panaskan pengukus terlebih dahulu.
Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje hingga sebati.
Ketepikan dahulu.
Dalam bekas lain masukkan cream cheese, esen vanila dan gula kemudian putar hingga sebati.

Masukkan telur dan putar lagi hingga sebati (berkrim
).

Sediakan loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak.
Masukkan adunan coklat diikuti adunan cheese (D) dan diakhiri adunan coklat.
Lorekkan sket dgn lidi sate.
Kukus selama 11/2 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.



Nota: Nak buat marble agak payah sbb adunan coklat cair berbanding adunan keju...cuma lepas curah lorek2kan sket.

13 comments:

hana said...

kite oong aritu terpikir nk marblekan ngan kek coklat kukus sbb kompom lg moist.. cume tk konpiden sbb adunan cair takut cis jatuh ke bwh sbb berat... penah tgk cara lain diorg buat lapis2.... kene masak satu2 dulu... leceh la pulak kan... tp tgk akak kira jd dah tuh tak jatuh sgt ke bawah cisnya... klu rajen nak cube juga lah!

CTE said...

alamak...sedapnya kek ni...mesti anak saya suka...boleh cuba nie..

Anie said...

Salam Kak Noor,

Apa2 yg chocolate dgn cheese mmg my feveret. Hari tu nak buat choc cheese layer kek, lupa lah ternampak kek tu dkt mana....rupanya ada dkt sini daaahhh. Mcm nak giler I google cari resepi (nasib baik tak giler) dah jumpa dah buat pun tapi amik resepi dkt blog lain...hehehez mengong betol dah I XD

Kak Rosaliza said...

assalam noor, wah kreatifnya nmpk pun sedap sangat

norgee said...

uuuu...nampak sungguh marbeles....nanti nk try buat jgk laa :)

Ida Ddapur said...

Pandai k'noor kombine resepi..jadi la tu...mesti mabeles ni...suka!

Diana @ Melley Mey said...

nak try ler nanti resipi nie...tergoda tgk

Nieza said...

Assalam Kak Noor, sedapnya! harus dicuba ni...:)

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
best..best.. i like

Wanieyra said...

salam singgah...
memang sedap gabungan kek coklat dgn cheese.....minta izin copy resepi ye

WarisanBonda said...

salam ziarah, dah follow...emhh nak mintak izin utk amek resepi cheese cake nie ye..nk try wat nanti..harap-harap menjadi..thanks ya..

NoorMasri said...

Warisan bonda, amiklah resepi tu....semoga berjaya menghasilnya kek yg enak!

opah bebel said...

salam kak noor..saya dah try buat resepi ni..tapi kenapa kek coklat tu jadi mcm bingka,lepastu keju tu naik ke ats kek jd mcm kek puding karamel..mohon penjelasan kak :) terima kasih..