Yatie izinkan akak CnP resepi disini sbg panduan anak2 akak dimasa depan, tqvm
Cucur Nasi Ikan Bilis
Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn air
- 1 biji bwg besar - yg ni akak hiriskan aje
- 2 biji bwg putih - tak letak
- 1/2 cwn ikan bilis
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
- Daun sup/bawang (di hiris halus)
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.
sedap nya nampak kuih akak dihidangkan bersama teapot n cawan yang cantik...eiii jeles ni muhahahahah
ReplyDeleteulin....jemput pun nampak sedap kan...hahahaha
ReplyDeleteAssalam kak noorma ,wah ade jemput nasi kat sini sy suka jemput2 tu,cantiknya set tu suke suke
ReplyDeletewslm mimi...hehehehehe..timakasih krn suke suke
ReplyDeleteTepung gandum tu masuk camtu je ke dear,tak perlu uli dgn air ke?
ReplyDeletesalam kak.
ReplyDeletebaru terbaca resepi. nak try lah kat rumah nanti
nampak sedap cucur nasi tu...tak pernah rasa lagi...bunda nak cube buat lah..
ReplyDeleteMenarik resepi ni.. simple dan nampak sedap, Mesti Cuba ni
ReplyDeletewah! tips best ni
ReplyDeleteDah Cuba resepi ni, Memang sedap dan lembut jer.. Terbaik kak.. Terima kasih share resepi👍🏻
ReplyDelete