Assalamualaikum.....
Hari ni nak kongsi salah satu resepi kek kegemaran akak. Dah lebih 5 tahun akak buat kek butter menggunakan resepi ni, mmg suka sgt.
Resepi ni dikongsi oleh Pn Bebop dr FnR, so far semua resepi dia mmg mengancam habis. Terima kasih diucapkan kpd Bebop krn sudi berkongsi resepi, semoga beliau sentiasa diberkati NYA.
Kek ni akak suka2 gi letak ceri, tu yg nampak merah2 ...saja nak perabis stok ceri yg dibeli masa buat biskut raya tahun ni. Sebelum masuk tahun baru kena lah habis kan.
PLAIN BUTTER CAKE (akak guna 8" x 8")
Sumber : Bebop FnR
Bahan A
250 gram butter
200 gram gula (gula castor) -kurangkan jd 170g, ok dah bg akak
210 gram tepung gandum - guna tpg superfine & ayak dgn b/powder
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila - resepi asal takde ni
Bahan B
5 biji telur
Cara-caranya:
Tuang kesemua bahan A ke dalam mixer dan adun sebati.
Selepas itu, masukkan bahan B perlahan-lahan.
Putar selama 4 hingga ke 5 minit. Putar sehingga adunan lembut dan tidak berbintil-bintil.
Tuang adunan dalam acuan 9", bakar 160'C selama 50-60 minit
* Tips dari Bebop, untuk mendapatkan kek butter yang cantik dan elok, jangan memutar adunan kek terlalu lama.
Salam Kak Noor,
ReplyDeleteAmboi cantik, mulus, gebunya kek ni kak ;) Nxt time sy buat kek butter nak try resipi ni lah...
anie...cuba la....akak suka resepi ni...mmg mulus
ReplyDeletetumpang tanya. siapa saudari bebop ini? saya pun dah cuba banyak resipi dia yg saya dapat di internet - resipi.net. tapi tak kenal dia.
ReplyDeletesally
Nak tanya sikit boleh tak kak,kek yg sy buat jadi,tpi selalu ada bau telur yg kuat...bgy tips sikit..
ReplyDeleteResepi ni tak perlu beat butter dgn gula dahulu ke? Terus2 masuk kesemua bahan A? Erm... confuse la. Tq
ReplyDeletekenapa de.mendapan di.bawah kek??
ReplyDeleteKak,terima kasih utk berkongsi resipi kek ini. Saya dah try buat kek, memang lembut dan sedap. Tapi kenapa ya ada mendapan bawah kek
ReplyDeleteSalam, agaknya awak putar adunan terlalu lama.
ReplyDelete