Hari minggu macam2 nak buat, dari pagi berada di dapur mengemas apa yg patut...tup tup tengok jam dah petang. Cepat betul masa berlari hehehe. Esok dah nak sekolah semula....dan bermula lah kembali episod hari2 yg sibuk dgn pelbagai benda nak dibuat, kadang2 rasa cam lipas kudung pun ada.Dalam akak sibuk hari ni sempat lah jugak bagi arahan kat Makcik Ken yg dah lama bertapa supaya bekerja hari ni. Campak apa yg patut ke dlm Makcik Ken dan dgn bersungguh2 nya menguli maka terhasilnya bun marble celoreng celoreng yg sungguh GEBU dan ENAK errrr tak caya ek, tak cuba tak tahu....!
Bun ni akak & famili buat minum petang dan selebihnya simpan utk sarapan esok pagi. Akak buat 1 kg lebih skit tepung (2 adunan) dptlah 22 ketul bun yg montok2 dan 1 biji loaf. Esok pagi tak de lah akak kelam kabut nak masak sarapan...
Resepi bun ni akak olah dr resepi Gert, Japanese Style Sweet Bun yg akak buat sebelum ni. Dlm resepi ni akak menggantikan gula dgn susu pekat manis dan tambahkan kuantiti mentega.....hasilnya perghhh lemak gitu. Next time mungkin akak tambah skit lagi susu pekat manis dlm adunan sbb kali ni rasanya cam tak berapa terasa manisnya...hehehee
Bahan-bahan:
Bahan A:
410g tepung high protein
100g tepung superfine
80g susu pekat manis dibancuh dgn air- lain kali akak nak jd kan 100g
3/4 sk garam
7g atau 2 1/2 sk yis segera
1 biji telur - pukul sekejap
130ml air
60g butter - pd suhu bilik
Bahan B:
sedikit kismis dan coklat emulco - dimasukkan selepas perapan pertama
Water-Roux Paste :
25g tepung high protein
125ml air
Masukkan tepung dan air, kacau diatas api perlahan sehingga pekat menjadi pes. Setelah masak tutup dgn cling film sehingga suam2 kuku dan sedia utk digunakan.
Egg Wash
1 biji telur + 1 sudu kecil susu atau air paip
Akak guna golden raisin, bila koyak roti tak kelihatan lah pulak tapi bila makan terasa kismisnya...sedap !
Cara membuat:
Masukkan ke dlm mixer kesemua tepung, yis dan water roux. Gaul sekata kemudian masukkan telur, bancuhan susu dan garam.Uli sehingga membentuk doh.
Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga terhasilnya doh yg kenyal dan licin. Bahagi doh kpd 2 bahagian, satu warna asal dan satu lg masukkan sedikit coklat emulco dan kismis.
Perap selama 1 jam atau sehingga doh naik 2 kali ganda. Kemudian tumbuk biar angin nya keluar lepas tu canai doh biasa letakkan doh coklat atasnya canai lagi kemudian gulung. Potong gulungan tadi kpd beberapa bahagian, bentukkan menjadi bun atau loaf atau apa saja mengikut citarasa masing2.
Susun dlm loyang yg telah digriskan. Biarkan bun naik 2 kali ganda, kemudian sapukan 'egg wash' atas permukaannya. Bakar pd suhu 180'C selama 15-20 min sehingga keperangan. Angkat dan sapukan mentega cair atas permukaannya kemudian sejukkan atas redai besi. Utk mendptkan permukaan yg lembut, bun tadi hendaklah diselimutkan dgn kain bersih. Bila sejuk simpan bun dlm bekas kedap udara.
salam kak Noor, bestnyer tgk roti gebus akak ni...kita tukar ngan roti raspberry la yer...hehe
ReplyDeleteNieza....roti akak ni segebus tuannya tau hehehe...roti raspberry, nak nak..nak lah tukar 5 ketul...sedap tu
ReplyDeleteWwwweeeiiii lembut dan gebunya roti itew kak. I nak pegi buat skarang jugak...
ReplyDeleteJaps eh nak tido dulu arh ZZZzzzz hahahaz :D
salam kak noor wah best tgk roti akak,sy pun nak kejutkan makcik bm utk kerja keras lah heheh
ReplyDeleteadus...kalau masuk jek blog kak ma....rase lapo huhuhuhu
ReplyDeleteAnie...buat jgn tak buat...
ReplyDeleteChik Mimi....kena kejutkan Mr BM tu takut nanti dia tido terus hehee
Ulin....lapo ke...ciannnnnnnn hehehe
salam kak,
ReplyDeleteuish dari sini dah nampak kelembutan roti ni kak!!!..terasa kegebuannya..kalau dapat rasa ni..memanglah nikmat!!..kalau dekat dah memang tak malu minta seketul..hehe
salam kak noor,t.kasih sudi jenguk umah mariam...bestnye roti marble coklat nih,mariam kalau buat roti mesti buat sikit2 je,takut tak jadi..hehehe...
ReplyDeletesalam kak.noor..
ReplyDeletesangat menarik roti akak neh! gebus semacam... kite amik resepi kak er... nak cuba lah... penah try yg versi plain je sblm neh...
Salam KNoor,
ReplyDeleteNampak lembut sangat roti tu, geram saya menengoknya, td nampak kat rumah Nieza pun buat roti gak, deman roti lak ka???......nampak gayanya saya pun kena uli gak la seketoi, sebab sy tak dak makcik bm tu, huhuhuhu
Salam KNoor,
ReplyDeleteNampak lembut sangat roti tu, geram saya menengoknya, td nampak kat rumah Nieza pun buat roti gak, deman roti lak ka???......nampak gayanya saya pun kena uli gak la seketoi, sebab sy tak dak makcik bm tu, huhuhuhu
Ayu....mmg lembut, 2 hari berturut2 akak wat bekal g sekolah...masih tetap lembut. jimat duit akak tak yah turun kantin...hehehe
ReplyDeleteMariam, akak sekali buat kena 1 kg tepung kalu idak tak berbaloi, rakyat ramai hehehe
Hana, try la pasti tak mengecewakan...
Wattie, uli dgn tangan lagi gebus....dan bagus utk kesihatan...exercise tgn hehehe
kak noor,nk tanya ni...kalau x bubuh tepung superfine tu dan bubuh semua tepung roti boleh ker kak?..tq!
ReplyDeleteboleh aje Nieza, tak beza sgt pun
ReplyDelete