Pages

Sunday, October 23, 2011

Kerabu Rampai Ibuku


Selamat berhujung minggu. Dah lama tak update blog. Hari ni nak masukkan menu yg dah lama buat, tapi tak berkesempatan nak masukkan dlm ni. Kerabu ni mak akak yg buat menggunakan campuran beberapa jenis daun antara nya pucuk kaduk, daun pegaga, daun kunyit, pucuk penna dan hirisan kobis. Pendek kata semua daun utk awek muda boleh digunakan dlm kerabu ni. Kerabu ni lagi sedap jika dicampurkan dgn petai, makan dgn nasi panas2 bersama ikan pekasam....perghhhh tangkap leleh u hehee.

KERABU RAMPAI
Bahan A:-

3-4 ekor ikan selayang - direbus dan ambil isi
1/2 biji kelapa parut
2 ulas bawang merah
1 hiris halia
1 sudu kecil lada hitam
garam secukup rasa

Cara membuat :

Tumbuk bawang, halia dan lada hitam hingga lumat. Kemudian tumbuk isi ikan hingga hancur.
masukkan dlm kuali bahan tumbuk bersama kelapa parut. Kacau sehingga kelapa agak kering (jgn terlalu kering nanti tak sedap). Masukkan garam secukupnya. Biarkan sejuk

Bahagian B:-

daun pegaga
pucuk kaduk
daun kunyit
kobis
dan apa2 daun kegemaran anda
1 biji bawang besar dimayang
1 biji limau nipis
beberapa tangkai cili padi -dihiris

Daun2 tersebut dicuci terlebih dahulu kemudian barulah dihiris halus.

Cara membuat kerabu:

Gaul kan hirisan daun, bawang besar dan cili padi bersama kelapa tadi. Akhir sekali perahkan limau nipis sebelum dihidangkan


* Campuran kelapa tadi jika ada lebih, boleh simpan secara sejukbeku..bila2 nak guna panaskan sekejap boleh lah digaulkan dgn hirisan daun. Akak kalau buat kelapa ni mmg sengaja buat byk, pastu simpan utk masa depan hehe.

2 comments:

  1. assalam noor..memang menyelerakan.kalau buat guna pucuk paku pun sedap ni ye noor..

    ReplyDelete
  2. lama ida tak mkn kerabu cam gini kak..tapi bila tgk bahan2 tu..mmg sah la tak sume ada kt japan ni.huhuu..sedapnyer

    ReplyDelete