SPAGHETTI AGLIO OLIO
Bahan-bahan:
1 paket spaghetti (500g)
2 biji capsicum (merah dan hijau) - hiris memanjang
1 mangkuk isi udang yg telah dibuang kulit
1 labu bawang putih - dicincang halus
1 labu bawang besar - dipotong dadu
sedikit cili flakes - kuantiti bergantung kpd tahap kepedasan yg digemari
minyak zaitun untuk menumis
garam secukup rasa
serbuk perasa ayam - jika suka
daun parsley kering
Cara membuat:
Rebus spaghetti dgn air rebusan kulit/kepala udang sehingga lembut (al dente). Toskan dan gaul dgn minyak zaitun.
Panaskan minyak zaitun, goreng bawang putih cincang dgn api perlahan sehingga perang, jgn terlampau garing nanti pahit. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan minyak tadi, tumis bawang besar sehingga layu kemudian masukkan udang. Kacau hingga udang masak.
Masukkan spaghetti, capsicum, serbuk ayam, daun parsley dan garam secukup rasa.
Kacau sebati. Sebelum diangkat masukkan separuh bawang putih goreng dan cili flakes. Gaul sekata dan bolehlah diangkat.
Sebelum dihidangkan taburkan sedikit bawang putih goreng dan cili flakes atas spaghetti.
Sedia utk dimakan
em,bestnya makan spageti
ReplyDeleteAik... ?! bisu ka....
ReplyDeleteamboi indahnya bahasa...tuan tanah sempat upload gambar aje dulu..x sempat nak berceloteh.
ReplyDeleteAssalamualaikum,
ReplyDeleteLamanya tak singgah sini. Spagethi mmg fav saya sekeluarga. kek kukus kat bawah tu nampk sangat lembut...
Aslmkum k.Noor
ReplyDeleteringkas tp mengenyangkan....
suka tengok kek kukus pelangi itu...nampak moist dg warna ceria
You could be qualified for a complimentary $250 Pizza Hut Gift Card.
ReplyDelete