Lauk kegemaran suamiku tercinta...daging masak hitam manis.Makin hitam makin sedap hehehe.
DAGING MASAK HITAM MANIS
Bahan-bahan:
-
500 g daging
-
25 g kerisik
-
1/2 cawan kicap pekat manis
-
sedikit air asam
- minyak untuk menumis
Bahan tumis:
-
2 ulas bawang merah } dimayang
-
1 ulas bawang putih } dimayang
-
2 kuntum bunga lawang
-
2 cm kulit kayu manis
-
beberapa helai daun kari
Bahan kisar:
-
1 1/2 labu bawang besar
-
2 cm halia
-
2 ulas bawang putih
-
2 sudu besar jintan manis } disangai terlebih dahulu
-
2 sudu besar jintan putih }disangai terlebih dahulu
- 2 sudu besar cili kisar
Cara membuat:
-
Panaskan minyak, kemudian masukkan bahan tumis. Tumis sehingga naik bau.
-
Masukkan bahan-bahan kisar, tumis sehingga terbit minyak
-
Masukkan daging, kerisik, kicap dan air asam jawa
-
Renehkan sehingga daging empuk dan kuah menjadi pekat
-
Sedia untuk dihidangkan..
No comments:
Post a Comment