Pages

Monday, June 2, 2014

LAKSA UTARA



 Menu tengahari ni, laksa utara. Sesekali tukar nasi kpd laksa ok juga kan. Lagi pun suami org utara, mmg kegemaran dia lah. 



LAKSA UTARA

Bahan-bahan:
  • 1 bungkus laksa kering } direbus hingga lembut
  • 1kg ikan selayang
  • 2 kuntum bunga kantan } belah 4
  • 6-8 keping asam keping }boleh tambah/kurang ikut kesuaian
  • sedikit daun kesum
  • 1 batang serai diketuk
  • garam secukup rasa
Bahan kisar:
  • 10 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 10 tangkai cili kering } boleh tambah jika nak pedas
  •  2 ulas bawang putih
  • 1 inci belacan                                                                                    
Bahan Hiasan:                                                                        
  • daun salad (dihiris halus)
  • 1/2 btg timun (dipotong halus)
  • 4 tangkai cili merah (dihiris)
  • 2 labu bawang besar (dimayang)
  • 1/2 biji nenas (dihiris halus)
  • beberapa tangkai daun pudina jika suka
  • petis udang jika suka 
Cara membuat:
  • Masukkan air & ikan ke dlm periuk. Bila mendidih, perlahankan api biarkan mereneh selama 10 minit
  • Tutup api, keluarkan ikan dan simpan air rebusan ikan tadi.
  • Asingkan tulang/kepala dgn isi ikan dan hancurkan/blend isi ikan tersebut menggunakan air rebusan tadi.
  • Masukkan ke dalam periuk air secukupnya, isi ikan, bahan kisar, asam keping, bunga kantan, daun kesum, serai dan garam secukup rasa, biarkan sehingga mendidih/sehingga masak.
  • Utk menghidangkan letakkan laksa di dlm mangkuk diikuti dgn bahan hiasan/ulaman dan tuangkan kuah diatasnya.
  • Hidang panas-panas.
 
 
 

2 comments:

  1. Saya suka masukkan nenas yg dikisar ke dalam penyediaan kuah utk dapatkan rasa yg manis dan masam.

    ReplyDelete