Menu tengahari ni, laksa utara. Sesekali tukar nasi kpd laksa ok juga kan. Lagi pun suami org utara, mmg kegemaran dia lah.
LAKSA UTARA
Bahan-bahan:
- 1 bungkus laksa kering } direbus hingga lembut
- 1kg ikan selayang
- 2 kuntum bunga kantan } belah 4
- 6-8 keping asam keping }boleh tambah/kurang ikut kesuaian
- sedikit daun kesum
- 1 batang serai diketuk
- garam secukup rasa
Bahan kisar:
- 10 ulas bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 10 tangkai cili kering } boleh tambah jika nak pedas
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci belacan
- daun salad (dihiris halus)
- 1/2 btg timun (dipotong halus)
- 4 tangkai cili merah (dihiris)
- 2 labu bawang besar (dimayang)
- 1/2 biji nenas (dihiris halus)
- beberapa tangkai daun pudina jika suka
- petis udang jika suka
Cara membuat:
- Masukkan air & ikan ke dlm periuk. Bila mendidih, perlahankan api biarkan mereneh selama 10 minit
- Tutup api, keluarkan ikan dan simpan air rebusan ikan tadi.
- Asingkan tulang/kepala dgn isi ikan dan hancurkan/blend isi ikan tersebut menggunakan air rebusan tadi.
- Masukkan ke dalam periuk air secukupnya, isi ikan, bahan kisar, asam keping, bunga kantan, daun kesum, serai dan garam secukup rasa, biarkan sehingga mendidih/sehingga masak.
- Utk menghidangkan letakkan laksa di dlm mangkuk diikuti dgn bahan hiasan/ulaman dan tuangkan kuah diatasnya.
- Hidang panas-panas.
Saya suka masukkan nenas yg dikisar ke dalam penyediaan kuah utk dapatkan rasa yg manis dan masam.
ReplyDeletemenarik tu
ReplyDelete