Nampak menarik kari ikan ni sbb ianya menggunakan kas-kas, akak mmg tak pernah letak kas-kas masa masak kari, dan mmg tahu mamak mmg letak kas-kas dlm masakan kari depa. Cepat2 akak gi beli kas-kas, pertama kali kas-kas masuk dapur akak hehehe. Terimakasih kpd empunya resepi, mmg sedap dan terangkat makan kari ni...perghhhh power! Bau kari melekat kat tgn w/pun dah dibasuh bersih hehehe.
Akak tempekkan resepi di sini utk rujukan anak2 akak di masa depan. Cuma akak derhakakan sikit resepi tu bukan derhaka apa pun, akak lebih gemar masak kari ikan bawang2 nya sumer tidak di mesin sebaliknya hanya dimayang, Bila dimayang bawang2 nya, kari nya berbau lebih harum dan sedap, tak caya cer cuba sendrii hehehe.
Gambar kurang menarik lah pulak....kena beli kamera baru nampaknya hehehe.
KARI IKAN NASI KANDAR
1 kg. ikan yang telah dibersihkan - akak guna ikan bawal emas
150 gm. santan pekat atau 1/2 tin susu cair.
2 biji tomato (dipotong empat)
6 biji bendi - basuh dulu baru dipotong tangkainya
6 biji bendi - basuh dulu baru dipotong tangkainya
2 biji terung dipotong 4
2 biji cili hijau
1 tangkai daun ketumbar - dipotong kasar2 (resepi asal tak de)
2 biji cili hijau
1 tangkai daun ketumbar - dipotong kasar2 (resepi asal tak de)
1 senduk besar minyak masak
Garam secukup rasa.
Garam secukup rasa.
Bahan tumis:
3 ulas bawang putih -dimayang
1 labu bawang besar -dimayang
1 inci halia -dimayang
1 sudu kecil halba campur
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
1 tangkai daun kari
Bahan rempah: (disatukan dan dibancuh dengan sedikit air menjadi pes)
125 gm rempah ikan - akak guna 3 sudu besar rempah kari ikan Babas
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kas-kas
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kas-kas
Cara Membuat:
Panaskan minyak, masukkan bawang besar, bawang putih dan halia.
Kacau hingga naik bau dan bawang hampir perang kemudian masukkan halba campur dan daun kari
Masukkan pes rempah kacau hingga betul2 garing dan naik minyak.
Masukkan air asam jawa dan 1 cawan air, dan biarkan ia mendidih selama 5 -10 minit.
Perlahankan api, masukan ikan dan terung.
Biarkan kari itu mengelegak selama selama 3-5 minit lagi.
Masukkan santan dan garam secukup rasa.Apabila ikan telah masak, masukkan bendi, tomato dan cili hijau.
Kacau seketika, sebelum tutup api taburkan daun ketumbar dan bolehlah tutup api dapur.
adeeeehhhh... Noorrr... ada lagi tak? sedapnya..... tak boleh renung lama-lama ni, habis menjejes liur!
ReplyDeleteSalam dhjung mngu kakk...adusss lapor la plak tgk kri ikan kak ni..kita lum mkn lgi nii...kita biasa duk wak kmben atau dging kndar je..rspi kak asma...ooo ni vrsi ikan yee..npak sdpppnyaa..
ReplyDeleteAmie....ada tapi kuahnya aje...hehe
ReplyDeletesalam maz...kalau lapar meh makan...
ReplyDelete