Pages

Friday, December 3, 2010

Asam Pedas Ikan Kembung


Salam semua....

Saja je la nak tunjuk lauk tgh semlm...asam pedas anak ikan kembung. W/pun lauk ni dah tinggal tulang dan tulang dah masuk tong sampah. Dah lama tak masak asam pedas, sbb husben kurang gemar. Semlm husben ada dinner kat hotel, so bole lah akak masak ni...klu tak kesian kat husben tak selera makan w/pun kadang2 dia makan juga. Agaknya nak amik hati isteri lah tu kot. K Noor masak asam pedas simple aje...

ASAM PEDAS IKAN
Bahan-bahan:
  • 600 g ikan
  • 6 sudu besar cili kering kisar
  • 6 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1.2 cm halia
  • 1 cm kunyit hidup
  • 1 btg serai diketuk
  • sket belacan
  • seikat daun kesum
  • sekuntum bunga kantan }dibelah 4
  • sedikit air asam jawa
  • 4 cawan air
  • 5 - 6 sudu minyak untuk menumis
  • garam secukupnya
Cara membuat:
  • Ikan dibersihkan dan ditos.
  • Bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit ditumbuk hingga lumat.
  • Panaskan minyak di dalam periuk, masukkan bahan-bahan tumbuk, cili kisar, belacan dan serai. Kacau sehingga garing dan naik bau.
  • Masukkan air asam jawa dan air biasa.
  • Masak sehingga mendidih dan kuah pekat sedikit kemudian kecilkan api masukkan ikan dan garam.
  • Bila hampir masak, masukkan daun kesum dan bunga kantan. Kacau seketika bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Nota: Jika suka boleh juga diletakkan buah tomato yg dibelah 4 atau beberapa biji kacang bendi (masukkan sebiji-sebiji tanpa dipotong)

No comments:

Post a Comment