Kek ni sungguh enak, gebu tak usah cakap lah..nama pun cotton soft...ala2 selembut sutera gitu..tak yah kunyah...letak dlm mulut trus cair gitu ..tapi tu apabila makan kek ni sebaik kluar dr oven.
Tapi k Noor suka texture spt gambar di atas, lepas disimpan sejuk dlm peti..aduhhh nyamannya. Gambar bwh ni pulak dipotong sebaik aje kuar oven, ni kes anak2 tak sabar nak makan...sampai senget bengek kek tu k Noor kerjakan..huhuhu.
Ini resepi Alma, akak CnP - tqvm kpd empunya resepi !
COTTON SOFT CHEESE CAKE - Alma
Bahan-bahan ( 8-inci )
- Bahan A:
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam
- 60g tepung kek / tepung superfine - akak guna tpg superfine + 1/4 sdk double action baking powder
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
- Bahan B:
- 140g gula (granulated sugar)- akak kurangkan jd 120g
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk jus lemon- ganti krim of tartar
Cara-cara membuat:
- Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
- Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
- Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
sedapnyer kek.. dh lama x buat.. mntk 1 slice.. ekeke..
ReplyDeletekek pebret nor gak ni :)
ReplyDeletesalam kak Noor,
ReplyDeletelembut & gebusnya kek cotton tu..
memang macam cottonlah lembut tukan..
ermmm.. gebu betul kek tuh... geram.. rase cam nak jer sepotong.. hehehe
ReplyDeleteZura, byk pung bole..dtg lah sini...hehe
ReplyDeleteNor, sama la kita..sy ni apa jenis kek sume suka..satu je yg tak suka..kek basi..hahaha
Ayu, mmg gebusss pung..tak lama lg k Noor pun gebuss gitu laa...eeeee...takmolah
Zan, 2 potong akak bg...silakan...hehe
salam kaknoor.... kite br jumpa blog akak..dah lama kenal nama akak dr kengkawan... salam kenal kak yer... gebu sungguh kek tuh! kite pong dah lama gler tk wat... sangat suka kek nih....
ReplyDeletesalam..
ReplyDeleteguna tpg kek baru kek jd lbh sedap ye? selalu guna tpg gndum biasa je..nk amek resepi ye..nk buat tunggu ada oven dulu la huhu
enjoycooking.fathaz.com
memang suka cisken ni.. sedap.. lembut.. gebusss.. sebiji leh sekali makan. hehehe
ReplyDeleteSalam Hana, akak pun dah lama kenal hana dan sgt suka masuk blog hana cuma tak berkesempatan nak tulis komen aje. suka sgt tengok gambar2 masakan hana..cantik.
ReplyDeleteSalam Fawwa..akak klu wat kek suka guna tepung superfine wpun resepi kata tpg gandum..kek nanti lebih lembut dan halus.
Salam Mama...selalu dengar nama mama ni..opss bukan dengar tapi baca hehehe..
takkan kot mama sekali makan sebiji nantikan jd gebus macam cis kek lak..
Assalam kak noor sukanyaaaaa tgk kek akak yg comei tu
ReplyDeletewslm Mimi, suka ye.....macih hehehe
ReplyDeleteSalam K Noor, nak tanya sket, instruction kurang clear le. Kat bahan B yg 3/4 sdk jus lemon tu akak gantikan dgn 3/4 sdk krim of tartar ke? sbb kat dlm cara2 kat bwh tu takde sebut nak buat apa dgn krim of tartar tu. Kalau tak pakai krim of tartar and guna jus lemon tu jadi apa lak kat putih telur tu?
ReplyDeletesalam fida....ye ganti lemon...sbb krim of tartar mmg sentiasa ada kat umah....fungsi krim of tartar tu sama cam fungsi lemon gak...kasi putih telur kembang gebu
ReplyDeleteOK, thk you K Noor! Tu la saya pun rasa cream of tartar is a better option to use to hold volume utk egg whites tu!
ReplyDeleteeee..bestnya kalau dpt makan....nati nk try wt lah...
ReplyDeleteterasa nk mkn jer...klau bakar kek ni guna api atas bawah ker?
ReplyDeleteakak guna api bwh je
ReplyDeleteSalam perkenalan kak noor. saya dah cuba resipi ni, saya cnp dari blog akak. terima kasih yer. saya baru lg dlm dunia blog ni, mohon tunjuk ajar yer:)
ReplyDeletehttp://jihashafie.blogspot.com/2012/12/cotton-soft-japanese-cheesecake.html
nice tapi kalau boleh letak gambar tempat bake cheese tuh, letak air semua tuh x fhm sangat sbb diri ni masih newbie @_@~ anyway thanks :)
ReplyDelete