Pages

Tuesday, December 7, 2010

Gulai Kunyit Kuas @ Gulai Kuning Ikan & Timun


Salam Maal Hijrah buat semua, semoga hari ni dan seterusnya lebih baik dari semalam...
Hari ni masak gulai kunyit kuas (singkatan utk lengkuas) ikan tongkol @ aye. Kalau beli nasi berlauk Kelantan mesti gandingan lauk ni bersama sambal belacan. Sedap !

Gulai Kunyit Kuas Ikan Tongkol dgn Timun


Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan tongkol saiz sederhaha
  • 1 biji kelapa
  • garam secukup rasa
  • 1 btg timun - potong kecil
  • 3-4 tangkai cili hidup }
  • 4 biji cili api }
  • 5 ulas bawang merah }
  • 2 ulas bawang putih } dikisar
  • 2 hiris halia }
  • sket kunyit hidup }
  • 2 hiris lengkuas }
  • 1 keping asam keping
Cara membuat:
  • Bersihkan ikan. Di dalam periuk masukkan kesemua bahan-bahan di atas kecuali timun, biarkan ianya mendidih.
  • Biarkan ikan betul-betul masak baru masukkan timun
  • Kacau 2 minit bolehlah dihidangkan. Jgn lama2 nanti timun lembik tak sedap.

No comments:

Post a Comment