Salam semua....
Kak Noor nak tunjukkan lauk kegemaran akak....tak lain tak bukan ialah ikan singgang. Sebenarnya ni lauk 2 hari yg lepas. Baru nak masuk dlm ni. Akak klu dpt ikan singgang tak yah lauk lain dah...ada lauk ni dan ikan goreng cukup dah, janji dlm kuah tu ada cili api sebiji2...nanti bila makan nasi..tenyeh2 cili tu kat nasi...perghhh berasap. Tapi klu tahap kerajinan lebih sket boleh lawan kan dgn sambal belacan atau budu atau cencaluk...dilengkapkan pula dgn ulam2an, confirm abis nasi 2 pinggan hehehe
IKAN SINGGANG
Bahan-bahan:
5 ekor ikan selayang atau 1 ekor ikan aye
2-3 hiris lengkuas
2-3 hiris kunyit hidup
1 ulas bawang putih-belah 2
1 keping asam keping
5-6 tangkai cili api (letak sebiji2)
Garam secukup rasa
Cara:
Didihkan air masukkan semua bahan kecuali cili api dan ikan.
Apabila mendidih masukkan ikan.
Bila ikan masak, masukkan cili api.
Bolehlah diangkat.
salam kak noor,
ReplyDeletesinggang ni nampak sedapppnya..hirup kuahnya lepas tu kokil cili padi tu..isshhh kecur betullah kita..
salam Ayu....sila lah hirup hehehe
ReplyDelete