Pages

Monday, December 13, 2010

KARI AYAM

Hari ni masak kari ayam....dah byk hari asyik masak ikan je..anak2 pun dah bising. Biasalah bila lauk ayam laku je nasi...kalau tak, selalu tak abis.
KARI AYAM



Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam
  • 3 biji ubi kentang }dipotong 2 jika besar potong 4
  • 2 cm halia } dikisar
  • 8 ulas bawang merah } dikisar
  • 2 ulas bawang putih } dikisar
  • 1 ulas bawang merah }dimayang
  • 4 cm kulit kayu manis,
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 paket serbuk kari } dicampur sedikit air panas supaya menjadi pes
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 1 tangkai daun kari
  • 4 cawan santan
  • minyak masak untuk menumis
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:


  • Ayam di cuci dan ditoskan.Panaskan minyak di dalam periuk.
  • Tumiskan kulit kayu manis, bawang merah yg dimayang, buah pelaga, cengkih ,bunga lawang dan daun kari. Goreng hingga wangi.
  • Masukkan bahan-bahan kisar dan rempah kari. Tumis hingga naik minyak.
  • Masukkan ayam, air asam jawa, garam dan secubit gula.
  • Renehkan sehingga ayam separuh masak, baru masukkan santan dan ubi kentang.
  • Didihkan perlahan-lahan sehingga ayam dan kentang menjadi empuk Masak sehingga kepekatan yg dikehendaki.
  • Rasakan garam secukupnya.
  • No comments:

    Post a Comment