Kali ni buat pau berinti daging & kentang, bubuh daging byk2 baru sedap klu yg beli tu kata je inti daging tapi seketui daging pun tak nampak. Buat lepas asar petang semlm, jdnya dinner mlm tadi dgn pau je lah...makan 2 ketui sorang dah kenyang.
Akak buat 1 kg tepung (2 adunan) dpt lah 35 biji. Kalau beli mau RM1.50 sebiji. Kalau 35 biji dah RM50 lebih ....untung kalau buat sendiri...modal baru 10 ringgit aje. Sebahagian darinya akak lepas kukus sejukkan akak frozenkan. Bila2 nak makan kukus lah balik...senangkan.
Pau ni akak guna resepi dari Bagus Bakery....mmg gebus tak hengat punya....hahaha...sapa2 yg nak try dialu2kan...tapi jgn sesekali derhaka sama itu resepi nanti tak jadi (amaran dari penaja hehehe)
PAU BAGUS
Sponge (A)
250g tepung pau
20g gula caster
11g yis kering
125g air
Bahan (B)
250g tepung pau
100g gula caster
15g Double Action baking powder
5 g garam
30g shortening
125g air
Inti - ikut citarasa -> secukupnya
Cara membuat:
Bahan A, campurkan semua bahan kering diikuti air kemudian uli sehingga sebati dan perap 1 jam.
Bahan B, dlm bekas lain campurkan bahan kering diikuti shortening dan akhir sekali air. Uli sehingga sebati dan rehatkan sekejap.
Selepas 1 jam doh A diperap, campurkan dgn bahan B dan uli sehingga licin lebih kurang 7 minit.
Perap 30 minit. Kemudian tumbukkan doh utk keluarkan angin dan timbangkan setiap bahagian seberat 50g. Masukkan inti dan biarkan naik selama 20 minit.
Kukus selama 7 -10 minit. Pastikan tudung pengukus dibalut kain supaya air wap tidak menitik ke atas pau. Enak dimakan panas2.
Tips:
Untuk mengukus pau, pastikan air di dalam pengukus sudah berwap ketika memasukkan loyang berisi pau.
Harus diingat bahawa pau mesti diletak dalam jarak lima hingga enam sentimeter setelah diisi dengan inti. Pau hendaklah dikukus sebaik sahaja ia kembang. Jika pau berinti yang sudah kembang dibiar terlalu lama pada suhu bilik, ia akan mengecut selepas dikukus.
Payahnya nak dptkan bentuk pau yg betul2 bulat, kena g kursus bulatkan pau nampak gaya ni..!
INTI DAGING
Bahan-bahan :
- 2 cawan daging yg dah dipotong kecil/halus
- 4 ulas bawang merah } dikisar
- 1 cm halia } dikisar
- 2 ulas bawang putih } dikisar
- 1 labu bawang besar Holland } dipotong dadu
- 500 g kentang } dipotong dadu
- 2 tangkai daun kari
- 1 sudu besar rempah kari daging Babas
- 1 sudu besar rempah kurma
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk memasak
- 1 batang kulit kayu manis dan 1 kuntum bunga lawang
Cara membuat inti:
- Terlebih dahulu rebuskan kentang yg telah dipotong didalam air mendidih bersama skit garam sehingga masak/empuk. Kemudian toskan kentang tersebut.
- Rempah kari dan rempah kurma dicampurkan dengan sedikit air panas supaya jadi pes.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang, apa bila wangi masukkan daun kari dan bahan yg di kisar
- Kacau sehingga wangi dan agak garing
- Kemudian masukkan pes rempah tadi. Tumis lagi sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan daging, goreng sehingga daging masak.Jika perlu boleh masukkan skit air.
- Apabila daging dah empuk serta airnya dah kering boleh masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga bawang layu kemudian masukkan kentang. Kacau rata boleh lah diangkat.
- Kacau sekejap bolehlah diangkat dan sejukkan. Pastikan sebelum digunakan keluarkan bunga lawang dan kulit kayu manis.