Pages

Tuesday, February 1, 2011

Kepak Ayam Panggang Madu

Minggu lepas dah buat ayam panggang madu ni, masa tu buat dlm 1 1/2 kg kepak. Agaknya lama tak makan ayam panggang, masing2 punya lah selera sekali abahnya dpt seketul je hehehe cian abah. Abis tu 2 hari lepas buat lah sampai 2 kg kepak, baru puas makan. Akak suka ratah ayam ni begitu saja.

Kepak Ayam Panggang Madu

Bahan-bahan:

15 ketul kepak ayam (2 kg)
1 1/2 sudu makan 'cili flakes' kering - boleh ganti dgn serbuk lada hitam jika suka
5 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tiram
5-6 sudu makan madu
garam secukup rasa - lebih kurang 1 sudu makan

bijan secukupnya

Cara membuat:

Perap ayam dgn bahan perapan selama sekurang2nya 3 jam.
Susun atas loyang dan taburkan bijan dikedua2 belah ayam.
Panggang dlm oven pd suhu 170C selama 1 jam 20 min atau sehingga masak
Terbalikkan kepak masa 40 min pertama, dan curahkan lebihan bahan perapan jika ada
Masa hidangkan susun ayam dlm pinggang kemudian curahkan minyak/jus ayam yg dlm loyang td keatas ayam supaya nampak cantik berkilat.
Sgt enak dimakan panas2.
Sesuai juga utk buat BBQ.

Tips: Letak redai besi atas loyang, baru lah susun ayam atas redai besi utk mendptkan hasil kulitnya garing dan tak melekat kat loyang bila nak terbalikkan.

ni rupa cili flakes

9 comments:

  1. Assalam kak Noor,
    wow ini dia ayam yang kak noor cakap hari tu ya..aahlah kak, recipenya lebih kurang ajekan..ooo..yang ni letak cili flakes ya..kasi pedas sikit kan.. confirm dah habis ni..

    ReplyDelete
  2. wow bestnyer kepak ayam bermadu nii..nak kena try la..

    noor..cutenye rabbit2 tuu..kalau my daughter tgk mesti nak suruh beli..dia ni semua binatang dia suka..;)

    ReplyDelete
  3. Assalmualaikum...
    Waaa cedapnya. Kak noor nak 2 ketui untuk lunch hari ni.

    ReplyDelete
  4. assalam kak, saya dtng bawa maxican bun ni..nk tapau kepak ni pulak..hehe sedapnya suka ratah gitu jer...menarik ni nk cuba juga nanti:)

    ReplyDelete
  5. sedapnyer kakkk... kiter suker ayam panggang! ratah sampai tulang!! hihi

    ReplyDelete
  6. sedapnyaaa noor.akak suka tau kepak2 ayam nih.ratah2 macam tu je kan?..cicah sambal cili api bermadu pun sodap kan?

    ReplyDelete
  7. wslm ayu, a'ah betul cam sama je kan....tapi yg penting sedap hingga menjilat jari..pedas tu tak lah ala2 je

    sofea, kalau dah try hulur lah seketul kat akak hehe

    Sam...sepinggan pun boleh, mai la sini

    wslm nieza..patut lah bau harum, rupanya ada org bawak roti mexican...nyum nyum

    hana...ish ganas nya ratah sampai tulang hehee

    k Nym...cicah air lada pun sedap kan

    nur...try lah buat...

    ReplyDelete
  8. nampak sedap..

    dah mouth watery ni..

    ReplyDelete