Soto akak kali ni tak de taugeh, kacang tanah dan begedil....w/pun tak cukup setnya...abis jugak sepuyuk kuah soto dan sebungkus mihun.
Mihun Soto
Bahan-bahan:
Panaskan minyak.
Tumis bahan-bahan penumis sehingga wangi kemudian masukkan bahan-bahan kisar.
Tumis hingga wangi dan garing.
Masukkan air, ayam, rempah sup bunjut dan garam secukup rasa.
Masak dgn api yg perlahan hingga ayam empuk.
Setelah masak keluarkan ayam, ambil isinya siat-siatkan dan ketepikan.
Tulang ayam dimasukkan balik kedalam kuah sup tadi.
1 ekor ayam sederhana besar - dipotong
1 bungkus mihun - dicelur hingga lembut
1 rempah sup bunjut
minyak utk menumis
air secukupnya
garam secukup rasa
Bahan penumis:
3 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Bahan kisar:
4-5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
1 batang serai
1/2 sudu besar jintan manis biji
1/2 sudu besar jintan putih biji
1 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu kecil lada sulah
2 biji buah keras
Bahan hiasan:
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
sedikit bawang goreng
limau nipis
sambal kicap
Cara membuat sup/kuah:
Panaskan minyak.
Tumis bahan-bahan penumis sehingga wangi kemudian masukkan bahan-bahan kisar.
Tumis hingga wangi dan garing.
Masukkan air, ayam, rempah sup bunjut dan garam secukup rasa.
Masak dgn api yg perlahan hingga ayam empuk.
Setelah masak keluarkan ayam, ambil isinya siat-siatkan dan ketepikan.
Tulang ayam dimasukkan balik kedalam kuah sup tadi.
sedap ni kak noor dah lama saya tak buat soto:)
ReplyDeletehari ni akak posa....bila tengok balik gambar...terliur lah pulak..bila posa makan makanan bersup ni sedap kan hehehe
ReplyDeleteUjan2 sedap hirup sup panas2... Saya suka lebihkan suun goreng, bila letak dlm sup panas, riuh rendah bunyi depa menggelupur kepanasan...hihiihi...ayam tu comey je, suci murni je warnanya...;)
ReplyDeletetgk cili jeruk tu pon dh terlior... sedapnya hirup sup hujan2 nih
ReplyDeleteAslmkum k.Noor. soto mmg sedap...tak puas mkn tambah kuah panas...ada sambal kicap...lagilah laju mkn...
ReplyDeletepizza kat bawah tu yummy...
salam kakkk..kita pun 3 hri lepas wak bhon sup..tpi supnya sup kmben..hehee..lapar la plak tgk soto akak tuu..kita biasa soto mkn nga nsi impit..gna bhon lgi senangkan..xpyah nk rebus lama2..
ReplyDeletewaduh dapnyer..dh lama pn doc x mamam mihun soto cenggini..terliur sehh!
ReplyDelete