PAUNG GORENG aka KUIH BOM TRG
INTI
Bahan-bahan:
6 ekor ikan selayang
2 cawan santan
1/2 inci halia - dimayang halus
6 ulas bawang merah - dimayang
1 sudu kecil halba
gula dan garam secukup rasa
Cara membuat:
Ikan direbus dan ambil isinya.
Kisar isi ikan dgn santan hingga hancur.
Masukkan bahan kisar ke dlm kuali.
Kacau hingga hampir kering.
Masukkan gula, garam, halia, bawang merah dan halba.
Kacau hingga sebati dan kering boleh lah diangkat. (jgn terlampau kering biar lembab2 skit)
KULIT
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan kelapa parut muda atau santan pekat
air secukupnya
secubit garam
Cara membuat:
Gaulkan semua bahan sehingga menjadi doh.
Peram/rehatkan doh selama sekurang2nya 7 jam.
Ambil sedikit doh, masukkan inti dan bulat2kan.
Ulang sehingga doh habis.
Goreng didlm minyak yg tenggelam hingga keperangan.
Hati-hati krn kuih ni akan meletup jika api terlampau kuat.
Aslmkum k.Noor
ReplyDeletetengok pau gereng ni terus teringat kat Ganu kite...lama tak mkn.
inilah kuih yg dicari2 kalau balik Tganu.... akak suka dua2 versi pulut dan versi ubi kayu... dua2 pun akak suka..
ReplyDeletesalam kak, selain ikan selayang, ikan apa bleh guna. ikan kembung bleh tak?
ReplyDeleteNak rehatkn doh.letak dlm peti sejuk atau dkt luar je?
ReplyDeleteSdpnya
ReplyDeleteSdpnya
ReplyDeleteKalau tak mau bom meleyop.bancuh kulit dgn santan.
ReplyDeleteKuih kesukaan ni.
ReplyDeleteTerina Jason sharing
ReplyDeleteSenang resepi ni..dah buat tadi terbaik..tq kak sayang����
ReplyDeletesedapnya . kna try nih
ReplyDeleteAlhmdulillah...tringt msa sek dulu mk rajin bt pau inti ikn ni sdp..mkn sekli pasti nk lg.😄😆
ReplyDeleteCemana nak buat supaya bila dah sejuk, kulit luar tu masih rangup??
ReplyDeleteTrm ksih... Suka sgt nie
ReplyDelete