Petang semalam buat karipap inti ikan. Dah lama tak buat karipap. Skill klim karipap cam dah hilang huhuhu. Resepi ni akak perolehi dari seorng pengusaha karipap frozen. Kebetulan dia sama2 jaga anak sakit dlm wad yg sama dgn anak akak baru2 ni. Ntah macamana boleh cerita pasal makanan, dan tiba2 keluar bab karipap. Syukur beliau tidak kedekut resepi. Katanya resepi ni mmg rangup dan kerangupannya kekal wpun karipap dah sejuk. Mmg ternyata benar. Terimakasih Ita dari Lembah Subang.
Bahan-bahan untuk pastri:
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan majerin
1/2 cawan air sejuk dari petiais} lebih kurang
1 sudu kfc garam masukkan ke dalam air
Cara membuat kulit karipap:
Panaskan minyak dan majerin kemudian curahkan ke dalam tepung. Gaul sehingga rata. Kemudian masukkan air dan uli sehingga menjadi doh.
Simpan doh di dalam petiais sekurang2nya 1 jam.
Siap utk digunakan.
Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup
Inti:
Bahan-bahan:
6 ekor ikan selayang
2 cawan santan
1/2 inci halia - dimayang halus
6 ulas bawang merah - dimayang
1 sudu kecil halba
gula dan garam secukup rasa
Cara membuat:
Ikan direbus dan ambil isinya.
Kisar isi ikan dgn santan hingga hancur.
Masukkan bahan kisar ke dlm kuali.
Kacau hingga hampir kering.
Masukkan gula, garam, halia, bawang merah dan halba.
Assalamualaikum..k noor dah lama saya x buat karipap..nmpk akak duk buat karipap teruja pulak inti pun ada..arini buat pun guna puff pastry jer...
ReplyDeleteSedapnyaaa...
ReplyDeleteSalam Kak Noor.
ReplyDeleteFavorite saya karipap inti ikan ni...sedap sangat.
Nanti bolehlah buat sendiri :)
feveret ever karipap ni, heee tapi sendiri buat belum cuba lagi, 2 hari lepas ada cuba buat inti karipap tu tp sy guna untuk buat murtabak kulit popia, mak sy komen da ok tp kena tambah gula..kena belajar lagi ni.. :) tq kak untuk resepi ni.. :)
ReplyDeleteMy Favourite.. tapi inti ikan belum cuba lagi.. mesti try ni
ReplyDeleteSalam..bru lpas try resepi karipap ni..kulit pastri betul2 rangup tapi gebu..sedap betul rasanye..walaupun inti sy buat biase2 tp sebab kulitnye yg buatkan karipap sy sangat sedap..ank2 pun suke..xsbar nk tgu hubby blik keje n kasik dia mkn..mesti dia suke jgak..thanks 4 de recipe
ReplyDeletegood post thank you
ReplyDeleteI’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
ReplyDeleteI'll go ahead and bookmark your site to come back down the road.
Cheers
My weblog; battlefield play4free funds generator
thanks sbb sudi cuba
ReplyDeletemohon share resepi d bog saya ye ...tq
ReplyDeleteTerbaikkk lh resipi ni kak, tq sbb kongsi.
ReplyDeleteKalau xsimpan dlm peti..bole ke buat acuan trus x..die jdi ape ye kli xsimpn dlm peti sis
ReplyDeleteNnti sy nk cuba buat laa .. Tq sudi kgsi��
ReplyDelete