Pages

Saturday, February 1, 2014

KARIPAP INTI IKAN - RANGUP


Petang semalam buat karipap inti ikan. Dah lama tak buat karipap. Skill klim karipap cam dah hilang huhuhu. Resepi ni akak perolehi dari seorng pengusaha karipap frozen. Kebetulan dia sama2 jaga anak sakit dlm wad yg sama dgn anak akak baru2 ni. Ntah macamana boleh cerita pasal makanan, dan tiba2 keluar bab karipap. Syukur beliau tidak kedekut resepi. Katanya resepi ni mmg rangup dan kerangupannya kekal wpun karipap dah sejuk. Mmg ternyata benar. Terimakasih Ita dari Lembah Subang.

 
Bahan-bahan untuk pastri:
1/2 kg tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan majerin
1/2 cawan air  sejuk dari petiais}  lebih kurang 
1 sudu kfc garam masukkan ke dalam air

    
 Cara membuat kulit karipap:

Panaskan minyak dan majerin kemudian curahkan ke dalam tepung. Gaul sehingga rata. Kemudian masukkan air dan uli sehingga menjadi doh.
Simpan doh di dalam petiais sekurang2nya 1 jam.
Siap utk digunakan.
Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup


Inti:

Bahan-bahan:

6 ekor ikan selayang
2 cawan santan
1/2 inci halia - dimayang halus
6 ulas bawang merah - dimayang
1 sudu kecil halba
gula dan garam secukup rasa

Cara membuat:

Ikan direbus dan ambil isinya. 
Kisar isi ikan dgn santan hingga hancur.
Masukkan bahan kisar ke dlm kuali.
Kacau hingga hampir kering.
Masukkan gula, garam, halia, bawang merah dan halba.
Kacau hingga sebati dan kering boleh lah diangkat. (jgn terlampau kering biar lembab2 skit)









13 comments:

  1. Assalamualaikum..k noor dah lama saya x buat karipap..nmpk akak duk buat karipap teruja pulak inti pun ada..arini buat pun guna puff pastry jer...

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Noor.

    Favorite saya karipap inti ikan ni...sedap sangat.

    Nanti bolehlah buat sendiri :)

    ReplyDelete
  3. feveret ever karipap ni, heee tapi sendiri buat belum cuba lagi, 2 hari lepas ada cuba buat inti karipap tu tp sy guna untuk buat murtabak kulit popia, mak sy komen da ok tp kena tambah gula..kena belajar lagi ni.. :) tq kak untuk resepi ni.. :)

    ReplyDelete
  4. My Favourite.. tapi inti ikan belum cuba lagi.. mesti try ni

    ReplyDelete
  5. Salam..bru lpas try resepi karipap ni..kulit pastri betul2 rangup tapi gebu..sedap betul rasanye..walaupun inti sy buat biase2 tp sebab kulitnye yg buatkan karipap sy sangat sedap..ank2 pun suke..xsbar nk tgu hubby blik keje n kasik dia mkn..mesti dia suke jgak..thanks 4 de recipe

    ReplyDelete
  6. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up!

    I'll go ahead and bookmark your site to come back down the road.
    Cheers

    My weblog; battlefield play4free funds generator

    ReplyDelete
  7. mohon share resepi d bog saya ye ...tq

    ReplyDelete
  8. Terbaikkk lh resipi ni kak, tq sbb kongsi.

    ReplyDelete
  9. Kalau xsimpan dlm peti..bole ke buat acuan trus x..die jdi ape ye kli xsimpn dlm peti sis

    ReplyDelete
  10. Nnti sy nk cuba buat laa .. Tq sudi kgsi��

    ReplyDelete