Pages

Saturday, June 7, 2014

ROTI WHOLEMEAL & SANDWICH TUNA -updated

Resepi roti ini menggunakan resepi soft bread Melati Cun yg dipost dlm Kelab Roti. 
Tq Melati Cun atas perkongsian resepi roti yg gebu ini.


SOFT BUN (akak dah gandakan dari resepi asal)

Bahan-bahan:

1 kg tepung roti (guna 800g tepung roti + 200g tepung wholemeal)
22g yis (akak guna 18g je)
200g gula (klu nak buat roti utk sandwich gula letak 160g aje)
200 g mentega
200ml air dari petiais - akak kurangkan skit 
300 ml susu segar
4 biji kuning telur
1 sudu teh baking powder
15g garam halus
water roux (50g + 250ml air)

Cara membuat:

Campur bahan kering kecuali garam dan gula, gaul sekata dan masuk bahan cecair, garam dan gula
Uli sebatikan sehingga doh menjadi licin
Kemudian masukkan butter dan uli hingga elastik (sehingga doh boleh ditarik nipis spt membuat roti canai)
Perap 1 jam atau sehingga saiz berganda.
Kemudian tumbukkan doh untuk buang angin
Bentukkan doh dgn seberat 60g setiap satu dan perap hingga naik 2x ganda
Bakar suhu 180c atau suhu bakar ikut jenis oven anda selama 15-20 minit.
Bila perang, angkat dan sapukan dgn butter masa bun masih panas utk dptkan permukaan yg berkilat.



INTI TUNA

Bahan-bahan:

1 tin tuna dlm minyak - di lecek kasar2 dgn garpu
1/4 labu bawang Holland -dipotong dadu
2 sudu mayonis
secubit garam
1/2 biji limau nipis
2 tangkai cili padi dihiris kecil jika suka

Hiasan:

Timun, salad dan tomato
Kepingan keju cheddar

Cara membuat:

Campurkan semua bahan dalam mangkuk, kacau sebati dan rasakan garam secukupnya.
Belah roti dgn menggunakan pisau roti.
Sapukan majerin pada roti, kemudian letakkan inti tuna disusuli dgn bahan hiasan.
Sedia utk dimakan.



3 comments: