Pages

Thursday, June 12, 2014

SINGGANG PEDAS IKAN JENAHAK


Musim panas cam ni sesuai lauk bening spt singgang pedas, akak mmg suka lauk singgang pedas lagi pedas lagi sedap hehehe.

SINGGANG PEDAS JENAHAK

Bahan-bahan:

2 keping iakn jenahak
air secukupnya
2 keping asam keping
beberapa tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan
garam secukup rasa
1 batang timun - potong kecil 

Bahan tumbuk:

6 tangkai cili merah } nak lagi pedas boleh tambah cili api
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1.5 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup

Cara membuat:

Ikan dibersihkan dan di toskan.
Masukkan air, asam keping dan bahan tumbuk ke dalam periuk
Kemudian masukkan ikan.
Renihkan sehingga mendidih dan ikan masak. Masukkan daun kesom/bunga kantan dan timun
Rasakan garam secukupnya, bolehlah diangkat

No comments:

Post a Comment