Pages

Thursday, August 1, 2013

Mee Kari Special

Dah jemu makan nasi, apa kata berbuka puasa dgn mee. Sesekali pekena mee kari enak juga.


MEE KARI SPECIAL

Bahan-bahan:
  • 1 kg mee kuning } dicelur
  • 1/2 ekor ayam } dipotong kecil
  • 5-6 sudu besar minyak utk menumis
  • 5 sudu besar serbuk kari ayam Babas } campurkan dgn sedikit air panas jadikan pes
  • 2 sudu besar serbuk cili atau cili kisar pun boleh - nak pedas tambah lagi
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1.5 - 2 liter santan
  • 100 g bebola ikan } dibelah dua
  • 2 keping kek ikan }dihiris
  • 5 keping tauhu kering } dihiris
  • 200 g isi kerang yg telah direbus
  • 2 keping asam keping
  • garam secukup rasa
Bahan tumis:
  • 2 batang serai } diketuk
  • 5 ulas bawang merah } dimayang
  • 1 ulas bawang putih } dimayang
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
Bahan kisar:
  • 2.5 cm halia
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
Bahan hiasan:
  • 3 batang sawi } dipotong kecil dan dicelur 1-2 min
  • 100 g taugeh - buang ekor } lebih enak tanpa celur
  • 4 tangkai cili merah} dihiris
  • 4 tangkai cili hijau } dihiris
  • 1 tangkai daun bawang } dihiris
  • 100 g bawang goreng
  • 5 biji limau kasturi } belah dua
Cara membuat:
  • Panaskan minyak.
  • Masukkan bahan tumis dan goreng hingga garing/wangi
  • Masukkan bahan kisar, pes kari, serbuk cili dan serbuk kunyit
  • Kacau sehingga sebati dan pecah minyak (dgn api yg perlahan) - pastikan sampai pecah minyak dan garing baru sedap
  • Kemudian masukkan santan, ayam dan asam keping
  • Bila ayam empuk dan pecah minyak, masukkan bebola ikan, kek ikan, tauhu kering, isi kerang  dan garam secukup rasa.
  • Biarkan mendidih seketika boleh lah diangkat.
  • Bubuh mee ke dalam mangkuk, tuangkan kuah ke atasnya diikuti bahan-bahan hiasan.

No comments:

Post a Comment