Gulungan tat yg kurang kemas, sbbnya yg tukang gulungnya bibikku dan anak dara ku yg berumor 10 tahun. Pulak tu beso2 kejadian tat tu, kes nak cepat habis lah tu. Kena 3 bijik kenyang hahahaha.
Tat Nenas Gulung (180 biji tat )
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum Cap Sauh
600 g mentega
4 kuning telur
1 putih telur
1/4 sudu teh garam halus (jika guna salted butter tak perlu letak dah garam ni)
40g serbuk badam
15-20 g gula halus - yg ni resepi asal tak letak tapi kalau tak letak pun tak pe lemak2 je pastrinya...letak pun tak apa...dua2 sedap
1 sudu teh esen vanilla
sket pewarna kuning
1 kg Jem Nenas (kalu letak byk kena buat lebih sket lah jem tu)
Sapuan:
1 kuning telur + sket pewarna kuning + 1/2 sudu kecil air - kacau sebati
Cara membuat:
Campurkan kuning telur, putih telur, garam halus esen vanilla dan pewarna kuning dlm mangkuk kecil, pukul sket.
Dalam mangkuk besar, gaul kan mentega, gula, tepung dan serbuk badam hingga menjadi serbuk roti kemudian masukkan campuran telur tadi. Gaul sebati. Masukkan dlm acuan tat gulung, picit dan letak kan jem kemudian gulung.
Sapu atasnya dgn bahan sapuan kemudian bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak (suhu dan masa bergantung kpd jenis oven)
Nota: Jika adunan keras yakni gulungan putus2 boleh lah tambah sket lg majerin/mentega sehingga mendpt adunan yg betul2 lembut
Abaikan kaki model aka kaki pemerhati hehehe. Tat yg tengah menunggu giliran utk dibakar.
Dah siap masuk balang.. sebekas dah habis kena ngap mlm tadi hihihi.
sedapnya tart nenas, wife suka tart nenas, boleh cuba buat guna resepi ni
ReplyDeleteNampak menarik..boleh cuba resepi ni.. jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com
ReplyDelete