SAMBAL CILI HIDUP IKAN KEMBUNG

Lauk kegemaran suami tercinta. Sambal ikan menggunakan cili hidup. Pekena pulak dgn nasi panas mmg terangkat la. Mau menambah 2 pinggan nasi.


Sambal Cili Hidup Ikan Kembung.

Bahan-bahan:

8 ekor ikan kembung - dilumur garam dan kunyit
1/2 kiub ikan bilis
Sedikit minyak utk menumis
Garam secukup rasa


Bahan A:

1 labu bawang besar Holland
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
5-6 tangkai cili api - boleh tambah jika mau lagi pedas
1 biji tomato merah


Cara membuat:

Cuci ikan dan lumur dgn garam kunyit kemudian goreng hingga masak, jgn terlampau garing. Ketepikan.
Masukkan semua bahan A ke dalam food processor. Kisar kasar.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis semua bahan kisar hingga naik bau dan naik minyak.
Masukkan sedikit air (jgn terlampau byk) cuma taknak jd terlampau kering.
Masukkan kiub ikan bilis dan garam secukup rasa. Kacau rata
Masukkan ikan, kacau rata dan boleh lah dihidangkan.


BAKED BLUEBERRY CHEESE CAKE

Baked Blueberry Cheese Cake - Kek keju yang halus, gebu dan lembab sangat enak dinikmati ketika sejuk. Resepi kek keju yg enak dan lazat ini diperolehi daripada blog Dapur Mas. Terima kasih Mas atas perkongsian resepi kek yg sgt lazat ini.



BAHAN BASE: Loyang bulat spring form 8 inci

250g biskut digestive
125g mentega - dicairkan

Hancurkan biskut menggunakan food prossesor kemudian masukkan  mentega. Gaul sehingga rata.
Tekan pada dasar loyang sehingga padat.


BAHAN KEK:

Bahan A:

500g cream cheese
130g whipping cream
50g gula castor
6 kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh jus lemon

Bahan B:

60 g gula castor
6 putih telur
1/2 sudu teh cream of tartar

BAHAN TOPPING:

250g blueberry filling 

CARA MEMBUAT:

Panaskan oven pada suhu 160 C ( atau bergantung kpd oven masing2, oven akak hanya 150 C).
Bakar base biskut untuk 5 minit, kemudian sejukkan pada suhu bilik. Jika base biskut menggelembung sedikit, ratakan balik dengan belakang sudu.

Dalam mangkuk pengadun, pukul cream cheese bersama 50g gula, perlahan-lahan masukkan whipping cream, esen vanilla dan jus lemon. 

Dengan menggunakan speed sederhana, pukul sampai adunan jadi sebati, smooth dan gebu. 
Masukkan telur kuning sebiji demi sebiji dan pukul sebati sambil berhenti sekali sekala untuk scrap tepi-tepi bekas tersebut. Ketepikan.

Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan 60g gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga bertanduk dan kaku (bila diterbalikkan bekas, putih telur tidak jatuh/mengalir). Penting semasa asingkan telur putih tiada sebarang telur kuning didalamnya dan tiada kesan minyak pada bekas/alatan yg digunakan utk mendptkan keadaan bertanduk dan kaku.

Ambil satu senduk adunan telur putih (meringue)  dan kaup balikkan ke dalam adunan cream cheese. Ulang sehingga habis dan kedua2 adunan bercampur rata.

Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi base biskut. Balut luar loyang dengan aluminium foil dan bakar secara water bath ( loyang kek di masukkan ke dalam bekas lain yg mengandungi air mendidih dan bakar di didlm oven).

Bakar selama 1 jam. Selepas 50 minit, boleh pusing kan loyang. 
Keluarkan loyang dari oven, sejukkan loyang atas redai sebelum dikeluarkan cheesecake dan disimpan dalam peti sejuk. 

Apabila dah sejuk boleh lah tuangkan/sapukan filling blueberry di atasnya. 
Enak dinikmati ketika sejuk.



Cara: 1. Panaskan oven pada suhu 160C. Bakar base biskut untuk 5 minit, kemudian sejukkan pada suhu bilik. (kalau base biskut menggelembung sedikit, ratakan balik dengan belakang sudu). 2. Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama 30g gula, perlahan-lahan masukkan whipping cream dan esen vanila serta jus lemon. Pukul sampai adunan jadi sebati, smooth dan gebu. Guna speed sederhana (ku guna whisk telur je). 2. Masukkan kuning telur satu per satu dan pukul sebati, sambil berhenti sekali-sekala untuk scrap tepi-tepi bekas tersebut. 3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan baki 30g gula sedikit demi sedikit, hingga bertanduk dan kaku (bila terbalikkan bekas, putih telur tak mengalir atau jatuh. Pastikan tiada walaupun secubit/setitik pun kuning telur atau minyak dalam putih telur sebelum memukul. Kalau tak 'meringue'- nama putih telur yang dipukul kaku ini- tak jadi. Kalau ada sedikit kuning telur, boleh dibuang dengan sudu). 4. Ambil satu senduk meringue dan kaup balikkan ke dalam adunan cream cheese (stage ini boleh kasar sikit sampai tak nampak jalur/streaks putih telur). Ambil lagi sesenduk dua meringue dan kaup balikkan perlahan-lahan dalam adunan cream cheese. Buat dalam 3-4 kali.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Kek yang belum di sapu dengan filling blueberry.



Biskut Digestive



Cara: 1. Panaskan oven pada suhu 160C. Bakar base biskut untuk 5 minit, kemudian sejukkan pada suhu bilik. (kalau base biskut menggelembung sedikit, ratakan balik dengan belakang sudu). 2. Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama 30g gula, perlahan-lahan masukkan whipping cream dan esen vanila serta jus lemon. Pukul sampai adunan jadi sebati, smooth dan gebu. Guna speed sederhana (ku guna whisk telur je). 2. Masukkan kuning telur satu per satu dan pukul sebati, sambil berhenti sekali-sekala untuk scrap tepi-tepi bekas tersebut. 3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan baki 30g gula sedikit demi sedikit, hingga bertanduk dan kaku (bila terbalikkan bekas, putih telur tak mengalir atau jatuh. Pastikan tiada walaupun secubit/setitik pun kuning telur atau minyak dalam putih telur sebelum memukul. Kalau tak 'meringue'- nama putih telur yang dipukul kaku ini- tak jadi. Kalau ada sedikit kuning telur, boleh dibuang dengan sudu). 4. Ambil satu senduk meringue dan kaup balikkan ke dalam adunan cream cheese (stage ini boleh kasar sikit sampai tak nampak jalur/streaks putih telur). Ambil lagi sesenduk dua meringue dan kaup balikkan perlahan-lahan dalam adunan cream cheese. Buat dalam 3-4 kali. 5. Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi base biskut dan hentak loyang sekali atas meja (hentak dari paras siku) untuk keluarkan buih-buih yang besar (kalau tak nanti nampak lubang-lubang di atas atau di dalam kek bila sudah masak) 6. Balut luar loyang cheesecake dengan aluminium foil 2-3 kali dan bakar secara bain marie/water bath/steam bake (loyang kek diletakkan dalam loyang lebih besar, isikan air panas dalam loyang besar hingga mencecah separuh ketinggian loyang kek tersebut. Tak perlu banyak sangat, asalkan loyang kek tu boleh bergoyang sikit oklah) untuk 1 jam (ku buat 55 minit, dengan 5 minit terakhir loyang di'rotate'kan) 7. Keluarkan dari oven dan sejukkan dalam loyang sebentar di atas redai, sebelum dikeluarkan cheesecake dan disimpan dalam peti sejuk. Dah sejuk hiaskan sesuka hati atau tuangkan blueberry filling di atasnya.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

Cara: 1. Panaskan oven pada suhu 160C. Bakar base biskut untuk 5 minit, kemudian sejukkan pada suhu bilik. (kalau base biskut menggelembung sedikit, ratakan balik dengan belakang sudu). 2. Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama 30g gula, perlahan-lahan masukkan whipping cream dan esen vanila serta jus lemon. Pukul sampai adunan jadi sebati, smooth dan gebu. Guna speed sederhana (ku guna whisk telur je). 2. Masukkan kuning telur satu per satu dan pukul sebati, sambil berhenti sekali-sekala untuk scrap tepi-tepi bekas tersebut. 3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan baki 30g gula sedikit demi sedikit, hingga bertanduk dan kaku (bila terbalikkan bekas, putih telur tak mengalir atau jatuh. Pastikan tiada walaupun secubit/setitik pun kuning telur atau minyak dalam putih telur sebelum memukul. Kalau tak 'meringue'- nama putih telur yang dipukul kaku ini- tak jadi. Kalau ada sedikit kuning telur, boleh dibuang dengan sudu). 4. Ambil satu senduk meringue dan kaup balikkan ke dalam adunan cream cheese (stage ini boleh kasar sikit sampai tak nampak jalur/streaks putih telur). Ambil lagi sesenduk dua meringue dan kaup balikkan perlahan-lahan dalam adunan cream cheese. Buat dalam 3-4 kali. 5. Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi base biskut dan hentak loyang sekali atas meja (hentak dari paras siku) untuk keluarkan buih-buih yang besar (kalau tak nanti nampak lubang-lubang di atas atau di dalam kek bila sudah masak) 6. Balut luar loyang cheesecake dengan aluminium foil 2-3 kali dan bakar secara bain marie/water bath/steam bake (loyang kek diletakkan dalam loyang lebih besar, isikan air panas dalam loyang besar hingga mencecah separuh ketinggian loyang kek tersebut. Tak perlu banyak sangat, asalkan loyang kek tu boleh bergoyang sikit oklah) untuk 1 jam (ku buat 55 minit, dengan 5 minit terakhir loyang di'rotate'kan) 7. Keluarkan dari oven dan sejukkan dalam loyang sebentar di atas redai, sebelum dikeluarkan cheesecake dan disimpan dalam peti sejuk. Dah sejuk hiaskan sesuka hati atau tuangkan blueberry filling di atasnya.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Cara: 1. Panaskan oven pada suhu 160C. Bakar base biskut untuk 5 minit, kemudian sejukkan pada suhu bilik. (kalau base biskut menggelembung sedikit, ratakan balik dengan belakang sudu). 2. Dalam bekas besar, pukul cream cheese bersama 30g gula, perlahan-lahan masukkan whipping cream dan esen vanila serta jus lemon. Pukul sampai adunan jadi sebati, smooth dan gebu. Guna speed sederhana (ku guna whisk telur je). 2. Masukkan kuning telur satu per satu dan pukul sebati, sambil berhenti sekali-sekala untuk scrap tepi-tepi bekas tersebut. 3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan baki 30g gula sedikit demi sedikit, hingga bertanduk dan kaku (bila terbalikkan bekas, putih telur tak mengalir atau jatuh. Pastikan tiada walaupun secubit/setitik pun kuning telur atau minyak dalam putih telur sebelum memukul. Kalau tak 'meringue'- nama putih telur yang dipukul kaku ini- tak jadi. Kalau ada sedikit kuning telur, boleh dibuang dengan sudu). 4. Ambil satu senduk meringue dan kaup balikkan ke dalam adunan cream cheese (stage ini boleh kasar sikit sampai tak nampak jalur/streaks putih telur). Ambil lagi sesenduk dua meringue dan kaup balikkan perlahan-lahan dalam adunan cream cheese. Buat dalam 3-4 kali. 5. Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi base biskut dan hentak loyang sekali atas meja (hentak dari paras siku) untuk keluarkan buih-buih yang besar (kalau tak nanti nampak lubang-lubang di atas atau di dalam kek bila sudah masak) 6. Balut luar loyang cheesecake dengan aluminium foil 2-3 kali dan bakar secara bain marie/water bath/steam bake (loyang kek diletakkan dalam loyang lebih besar, isikan air panas dalam loyang besar hingga mencecah separuh ketinggian loyang kek tersebut. Tak perlu banyak sangat, asalkan loyang kek tu boleh bergoyang sikit oklah) untuk 1 jam (ku buat 55 minit, dengan 5 minit terakhir loyang di'rotate'kan) 7. Keluarkan dari oven dan sejukkan dalam loyang sebentar di atas redai, sebelum dikeluarkan cheesecake dan disimpan dalam peti sejuk. Dah sejuk hiaskan sesuka hati atau tuangkan blueberry filling di atasnya.

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Bahan base biskut: 100g biskut marie, dihancurkan (ku guna 80g oreo diblend sampai hancur dalam blender rempah) 100g butter, dicairkan (ku guna 40g je. Kalau guna 80g juga macam terlalu berminyak) * Gaul rata biskut dan butter dan tekan-tekan pada dasar loyang sampai padat. Bahan cream cheese: 250g cream cheese, suhu bilik 65g whipping cream (ku guna fresh cream yang sudah dikocok kaku. Kes baki deco kek sebelum ni)*** 30g gula kastor (ku kurangkan jadi 20g) 3 kuning telur Gred A 1/2st esen vanila 1/2st jus lemon/lemon oil (ku guna limau kasturi) 30g gula kastor 3 putih telur Gred A 1/4st cream of tartar (optional) 200g blueberry filling (ku terpaksa guna 100g sebab habis stok)

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Baked Blueberry Cheesecake Resepi : Zack diMyresepi : Zachoes@myresepi.com Bahan base biskut: 100g biskut marie, dihancurkan (ku guna 80g oreo diblend sampai hancur dalam blender rempah) 100g butter, dicairkan (ku guna 40g je. Kalau guna 80g juga macam terlalu berminyak) * Gaul rata biskut dan butter dan tekan-tekan pada dasar loyang sampai padat. Bahan cream cheese: 250g cream cheese, suhu bilik 65g whipping cream (ku guna fresh cream yang sudah dikocok kaku. Kes baki deco kek sebelum ni)*** 30g gula kastor (ku kurangkan jadi 20g) 3 kuning telur Gred A 1/2st esen vanila 1/2st jus lemon/lemon oil (ku guna limau kasturi) 30g gula kastor 3 putih telur Gred A 1/4st cream of tartar (optional) 200g blueberry filling (ku terpaksa guna 100g sebab habis stok)

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu

IKAN CELUP TEPUNG (ICT)


Seperti biasa hari minggu akak akan ke pasar borong Klang. Hari ni akak beli 3 kilo ikan kembung. Oleh kerana ikan tersebut sgt segar dengan mata bersinar2, org Trg kata kerah cokeng hehehe. Terus terbayang kesedapannya jika dibuat ICT.


Sampai je rumah terus siang ikan dan bancuh tepung. Bancuhan tepung ni akak menggunakan tepung beras spt dibawah. Jenama gajah 3 ekor. Untuk menjadikan tepung rangup, bancuhan tersebut mesti letak kapur makan bukan kapur kasut ye. Manakala utk menjadikan keraknya berderai halus kena letak sebiji telur. Dan yg paling penting kepekatan bancuhan tersebut, jgn cair jgn pekat. Spt bancuhan goreng pisang. Utk menghasilkan kerak yg cantik, pastikan minyak betul2 panas. Celupkan ikan kedlm tepung guna tgn dan masukkan ikan kedlm kuali pun guna tgn, pegang bahagian ekor ikan. Jgn guna sudu nanti keraknya jd sekeping gitu.
Goreng dengan minyak yg byk (deep fry) baru hasilnya cantik.



IKAN CELUP TEPUNG

Bahan-bahan:

10 ekor ikan kembung segar
1/2 paket tepung beras
1/4 sudu kecil kapur campurkan sedikit air menjadi air kapur 

1 biji telur gred C
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Serbuk kunyit sket
Minyak utk menggoreng

Cara membuat:

Bersihkan ikan. Toskan.
Bancuh tepung beras bersama bahan2 lain sehingga sekata.
Pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
Celup ikan dlm bancuhan tepung beras td, goreng dlm minyak yg betul2 panas.
Hidang panas2 bersama sos cili.






KEK COKLAT KUKUS DENGAN CREAM CHEESE

Kek coklat kegemaran anak-anak ku. Kek coklat kukus ni sgt lembab dan mewah dengan rasa coklatnya. Ditambah pula dgn topping cream cheese bertambah2 lah lazat berkrim disukai ramai hehehe. Jgn takut utk mencuba resepi ni, pasti tidak akan menyesal.



Resepi asal boleh lihat di SINI.

KEK COKLAT KUKUS DENGAN CREAM CHEESE

Bahan-bahan: - akak guna loyang empat segi 9"

1 cawan gula pasir - akak letak 3/4 cawan aje
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak - akak guna minyak jagung mazola
1 sudu kecil serbuk nescafe - yg ni akak tambah
semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut.
Rehatkan sekejap bila dah sebati

 
Bahan B:

3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

semua bahan di atas diayak

Bahan C:

4 biji telur - diblender (tapi akak pukul hingga kembang) 


Cara membuat kek:

Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje. Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak. 

Tutup loyang dgn aluminium foil utk mengelakkan wap air jatuh ke dalam kek semasa proses mengukus.
Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.
Bila kek dah masak, sejukkan barulah dikeluarkan dari loyang.
Tuangkan sos coklat diatasnya sehingga rata. 
Kemudian barulah paipkan cream cheese frosting di atasnya. Sejukkan dlm petiais utk rasa yg lebih enak.

Bahan-bahan sos coklat:

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
2 sudu besar majerin

Kacau kesemua bahan tersebut  dengan api kecil .
Kacau sehingga likat. 
Jika terpekat boleh tambah dengan susu cair atau susu pekat mengikut citarasa masing2.
Sejukkan.

Bahan Cream Cheese Frosting:

125 g mentega
250 g cream cheese
1/2 biji lemon - ambil jusnya
5 camca besar gula aising


Pukul kesemua bahan sehingga sebati dan gebu. 






* Kek yg sangat enak. Mkn sepotong pasti nak lagi sepotong dan lagi hehehe


KEK BUAH CAMPURAN KEGEMARANKU


Assalamualaikum kepada semua pengunjung Coretan Dari Dapur. Dah lama akak tak bersiaran dek kekangan masa.  Cuti sekolah ni ada lah sedikit masa untuk bersiaran kembali.

Kek buah ni akak buat beberapa hari yang lalu. Dah habis pun hanya tinggal kenangan. Atas permintaan rakan-rakan maya di FB akak masukkan resepi di sini untuk dikongsi bersama2 dan juga sebagai rujukan anak-anak akak nanti.

Resepi ini akak perolehi daripada keratan akhbar 8 tahun yang lalu, dah lupa akhbar apa.  Pertama kali akak cuba resepi ni, terus jatuh hati. Sejak dari itu, jika teringin nak makan kek buah campuran versi bakar akak akan menggunakan resepi ini. Terima kasih kpd empunya resepi yang asal, semoga beliau memperolehi pahala yg berpanjangan kerana telah sudi berkongsi resepi yg enak ini. Resepi ini akak dah kurangkan kandungan gula nya maka kek ini tidak terlalu manis, sedang2 elok bg akak penggemar kek buah tegar ini hehehehe


KEK BUAH CAMPURAN

Bahan-bahan:

250g mentega
100g gula perang
4 biji telur
225g tepung serbaguna (akak guna tepung naik sendiri jd akak tidak guna lagi serbuk penaik)
2 sudu kecil susu tepung
1/4 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu kecil madu
230g buahan campuran
1/2 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis (jika suka, jika tidak suka bau nya tak payah letak)

Cara membuat:

Panaskan oven pd suhu 160 C. (ikut kesesuaian oven masing-masing) - oven akak hanya 150C
Pukul mentega dengan gula perang sehingga kembang/putih
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
Kemudian masukkan madu dan esen vanilla. Pukul hingga sebati.
Sementara itu ayak tepung serbaguna dengan serbuk penaik, serbuk kayu manis dan susu tepung.
Ambil 2 sudu besar tepung yg diayak tadi dan gaulkan dengan buahan campuran untuk mengelakkan buah dari mendap ke dasar kek.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik sehingga sekata.
Kemudian masukkan buahan kering, gaul rata.
Masukkan adunan ke dlm loyang bersaiz 8 inci.
Bakar dalam ketuhar selama 35-45 minit atau sehingga masak.
Jangan terlebih bakar nanti kek akan menjadi kering.
Selepas 35 minit, cucuk dengan lidi sate jika keluar licin maksudnya kek dah masak bolehlah diangkat dan sejukkan atas redai.

* akak telah menambahkan secoet pewarna kuning kedlm adunan kek utk menaikkan lagi seri warna kek tersebut



Kek ini lebih enak jika dibiarkan semalaman barulah dipotong.

BISKUT BADAM RANGUP


Resepi boleh rujuk SINI.
 

TAT NENAS GULUNG


Kuih tat nenas kegemaran sekeluarga, Setiap tahun mesti buat untuk raya. Kali ni saya tambah tepung jagung sikit  untuk mengurangkan kegebuan tat tersbt. Terlampau gebu pun x best jugak..melekat kat lelangit bila makannya. Resepi spt dibwh:

Tat Nenas Gulung (180 biji tat )

Bahan-bahan:

920 g tepung gandum 
600 g mentega
 4 kuning telur
1 putih telur
1/4 sudu teh garam halus
80g tepung jagung
15-20 g gula halus - yg ni resepi asal tak letak tapi kalau tak letak pun tak pe lemak2 je pastrinya...letak pun tak apa...dua2 sedap
1 sudu teh esen vanilla
sket pewarna kuning

1 kg Jem Nenas (kalu letak byk kena buat lebih sket lah jem tu)

Sapuan:

1 kuning telur + sket pewarna kuning + 1/2 sudu kecil air - kacau sebati


Cara membuat:

Campurkan kuning telur, putih telur, garam halus esen vanilla dan pewarna kuning dlm mangkuk kecil, pukul sket.
Dalam mangkuk besar, gaul kan mentega, gula, tepung gandum dan tepung jagung hingga menjadi serbuk roti kemudian masukkan campuran telur tadi. Gaul sebati. Masukkan dlm acuan tat gulung, picit dan letak kan jem kemudian gulung.
Sapu atasnya dgn bahan sapuan kemudian bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak (suhu dan masa bergantung kpd jenis oven)

Nota: Jika adunan keras yakni gulungan putus2 boleh lah tambah sket lg majerin/mentega sehingga mendpt adunan yg betul2 lembut



DRIED FRUIT & NUT BREAD


Semalam buat roti ni, resepi sumbangan Azie Surip dari Kelab Roti. Memang tak rugi mencuba, sedap lembut dan terasa kekacang bila mengunyah ni. Bau roti ni pun harum mungkin sbb buah2an kering dan kekacang walnut dan sunflower seed didlmnya membuatkan ianya bau harum. Resepi akak CnP disini utk rujukan dimasa hadapan. Maaf resepi dlm BI, x sempat nak translate.

Sgt enak di makan dgn jem yg tak terlalu manis spt jem dibwh. Roti ni juga sedap dimkn begitu saja. Tak manis biasa2 sahaja. Roti sihat lah katakan.


Dried Fruit & Nut Bread (Resepi sumbangan Azie Surip - Kelab Roti)

{ Ingredients}

3 cups of bread flour
3 tablespoons granulated sugar
3/4 teaspoon salt
3 1/2 teaspoons instant yeast
1 1/5 tablespoons lemon extract
2 large eggs
1/2 cup of buttermilk, at room temperature
2 tablespoons unsalted butter, melted
1/4 cup of water, at room temperature
1 cup dried sweetened cranberries
1/4 cup golden raisins
1/4 cup dried currants
3/4 cup coarsely chopped walnuts
1/4 cup sunflower seeds
1/4 rolled oats

{ To Make the Bread }

In the bowl of an electric mixer fitted with a paddle attachment, combine all of the ingredients (except the dried fruits and nuts) to make a soft dough. Switch the attachment to a dough kneading hook and knead for 5 minutes.
The dough should clear the sides of the mixing bowl, but remain tacky to the bottom. Adjust the concentrations of water and flour so that the dough takes this form.
Add the cranberries, raisins, and currants and continue to knead by hand for an additional 2 minutes.
Then add the chopped walnuts, sunflower seeds, oats and knead by hand until the ingredients are evenly distributed.
Transfer the dough to a well oiled bowl and allow to ferment, uncovered, at room temperature for 2 hours. The dough should almost double in size!
Transfer the dough a counter top surface and divide into 6 pieces; 3 larger pieces and 3 smaller pieces. Roll out all 6 pieces by hand into long strands. Braid the 3 larger strands using the 3-braid technique and then do the same with the 3 smaller strands.
Place the large braid on a baking sheet lined with parchment paper and then place the smaller braid directly on top of it. Brush the entire bread with an egg wash (1 egg beaten with 1 tablespoon milk) and allow to sit at room temperature for another 2 hours.
The braided bread should double in size. Brush the entire bread with egg wash a second time.
Bake at 325 degrees for approximately 25 minutes, or until golden brown on top. Remove from oven and allow to cool completely before serving.


Nota:  Saya tidak menggunakan buttermilk tetapi saya gantikan dengan susu segar diperah dgn 1/2 biji lemon dan dibiarkan seketika dalam 5 minit.