Nasi Ayam Sempoi


Nasi ayam bersama kuncu2nya, peha tu terlampau besar lah pulak..

Kak Noor suka kuah sup nasi ayam yg tak berempah ala2 Cina gitu

Hari ni tak tahu nak masak apa, kalau ikutkan selera sendiri nak je masak ikan..tapi anak2 kalau masak lauk ikan kurang berselera pulak. Susah betul anak2 zaman sekrng, suka benor makan ayam. Hari2 ayam, ayam, ayam. So tadi pagi2 lagi ke pasar, tengok ayam pastu ternampak pulak daun sup segar bugar terus aje teringat nasi ayam. Disebabkan kemalasan melanda, jd lah nasi ayam sempoi aje...main baling2 je hehehe
Anggaran utk 3-4 org makan:

Bahan utk masak ayam:

  • 1/2 ekor ayam- dipotong 2
  • 2 ulas bawang putih } diketuk
  • 1 inci halia } diketuk
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit minyak bijan
  • 6 cawan air
Cara membuat:
  • Ayam dibersihkan kemudian direbus di dalam air bersama halia dan bawang putih selama 15 minit
  • Angkat ayam, toskan kemudian perap sebentar bersama campuran kicap manis, sos tiram dan beberapa titis minyak bijan
  • Air rebusan disimpan untuk masak nasi dan buat sup
  • Ayam yg telah diperap tadi digrill dlm oven sehingga agak garing dan berkilat ATAU digoreng sehingga berkilat bolehlah diangkat.
  • Bila masak potong ayam kecil-kecil dan renjiskan sedikit minyak bijan sebelum dihidangkan
Bahan untuk buat sup:
  • 1 ulas bawang putih - dimayang
  • 1 cm halia - dimayang
  • 2 ulas bawang merah - dimayang
  • daun sup } dihiris
  • 3 cawan air rebusan ayam
Cara membuat:
  • Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan-bahan yg dimayang dan goreng sehingga kuning.
  • Masukkan air rebusan ayam
  • Masukkan garam secukup rasa.
  • Angkat dan taburkan daun sup
Bahan untuk masak nasi:
  • 2 cawan beras
  • 3 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kena kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras tersbt
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 cm halia - ditumbuk
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar majerin
  • 1 sudu besar minyak masak
  • setitik pewarna kuning atau sket serbuk kunyit
Cara membuat:
  • Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
  • Panaskan majerin + minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi
  • Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam, pewarna kuning dan garam.
  • Tanak hingga masak.
Bahan untuk buat sos cili:
  • 4 biji cili merah
  • 1 ulas bawang putih
  • halia secotet
  • 1 sudu kecil cuka
  • 1 sudu besar minyak rebusan ayam
  • sedikit gula dan garam
Cara membuatnya sos cili:
  • Kisar cili bersama bahan-bahan di atas sehingga halus
Bahan untuk buat sos kicap:
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 3 sudu besar air rebusan ayam
Cara membuat sos kicap:
  • Campurkan semua bahan di atas kacau sebati.
Bahan sampingan: -dihiris
  • 1 biji salad
  • 1 batang timun
  • 2 biji buah tomato

No comments: