KARIPAP DAGING
Inti Daging
Bahan-bahan:
- 3 biji kentang dipotong dadu.
- 200g daging cincang
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 1 labu bawang besar dipotong dadu
- 5 ulas bawang merah-ditumbuk
- 2 ulas bawang putih -ditumbuk
- 1 sudu besar ikan bilis -ditumbuk
- 1 sudu besar udang kering-ditumbuk
- Setangkai daun sup }dihiris
- Sedikit gula & garam
Cara membuat inti:
- Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih hingga kekuningan.
- Masukkan rempah kari, bila agak garing masukkan ikan bilis dan udang kering.
- Masukkan daging dan kentang. Kacau sehingga setengah masak masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Sebelum diangkat masukkan daun sup.
Bahan-bahan untuk pastri:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar majerin
- air untuk menguli.} lebih kurang 1/4 cawan atau secukupnya
- secubit garam masukkan ke dalam air
Cara membuat kulit karipap:
- Masukkan majerin ke dalam tepung. Ramas tepung & majerin hingga rata. Kemudian masukkan air yg di bubuh sedikit garam, uli sehingga menjadi doh. Jangan terlebih air utk mendapatkan kulit yg rapuh.
- Tips: kalau nak kentang cepat empuk dan inti cepat siap, kentang yang telah dipotong hendaklah direbus dahulu sehingga separuh masak. Baru lah di masukkan ke dalam kuali inti tadi.
- Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup
1 comment:
salam kenal dan follow ye
kita petang td baru wat karipap jg he he request dari anak2
Post a Comment