Rendang ayam yg dibuat sempena Aidil Adha baru2 ni. Rendang ini sengaja dibuat agak kering/hancur supaya ianya tahan lama dan senang dicicah dgn lemang atau nasi impit.
RENDANG AYAM KERING
Bahan-bahan:
1 ekor ayam } dipotong
2 biji kelapa } ambil santan pekat
1 helai daun kunyit } dihiris halus
4 helai daun limau purut }hiris halus
2 sudu besar kerisik
1 keping asam keping
garam secukup rasa
sket gula merah jika suka
Bahan kisar:
15-20 tangkai cili kering
20 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 cm halia
3 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
4 batang serai (hiris bahagian ubinya sahaja untuk dikisar, btgnya diketuk )
3 biji buah keras
Cara membuat:
Bahan kisar hendaklah dikisar dgn santan (jgn guna air)
Satukan santan, bahan kisar, ayam, kerisik, batang serai yg diketuk dan asam keping
Jerang atas dapur hingga hampir kering.
Masukkan garam dan gula melaka dan kacau hingga kering.
Sebelum angkat taburkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut.
Kacau sebati, bolehlah diangkat.
4 comments:
salam Noor
sedap nampak rendang dan lemang tu trliur sudah ni akak tengok malam2 gini
kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Ingatlah selalu bahwa tekad Anda untuk sukses lebih penting daripada yang lainnya.
Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....
Greeat reading your post
Post a Comment