Bahan-bahan:
1 kilo tulang lembu
1 inci halia -diketuk
4 ulas bawang putih -diketuk
1/2 sudu kecil lada hitam -ditumbuk
1 paket sup bunjut
1 inci kulit kayu manis
2 tangkai bunga lawang
3 tangkai bunga cengkih
3 biji buah pelaga
air secukupnya
garam secukup rasa
Bahan hiasan:
1 tangkai daun sup - dihiris
2 tangkai daun bawang- dihiris
sedikit bawang goreng
sedikit taugeh
limau nipis - dihiris
mee @ kue teow - dicelur selama 1 minit dan toskan
Sambal Kicap:
Kicap manis
Cili padi - ditumbuk
Cara membuat:
Masukkan semua bahan dalam periuk, reneh sehingga tulang empuk.
Masukkan garam secukup rasa.
Cara hidangan: masukkan mee dlm mangkuk, letak kuah dan bahan hiasan serta sambal kicap
3 comments:
Salam kak, dh tido ker?..saya dtng mkn sup tulang ni...hehe sedapnya..ni my fav ni suka sgt..:)
salam kak,
waduh2 sedapnya mee sup ni...kecur betul kita tengok..rasa nak hirup2 kuahnya tu....
Ayu & Nieza, dpt jamu mata dah lah ye...cian u all hehe
Post a Comment