Sweety Oats

 Salam semua..biskut yang ketiga akak buat, sweety oat...mmg sedap rasa ala2 biskut digestive pun ada. Sbb ada adunan oat di dalam nya. Dgn salutan coklat di luarnya, kanak2 pasti suka.


SWEETY OATS

Bahan-bahan:

250g mentega
70g gula aising
2 sudu makan madu
180g oat kisar
140g tepung jagung
60g tepung beras
190g tepung gandum
1/2 sudu teh perasa kopi

Hiasan:

Coklat masakan
Coklat masakan warna merah jambu

Cara membuat:

Putar mentega dan gula aising sehingga sebati dan kemudian campurkan madu.
Masukkan pula perasa kopi, oats dan kesemua tepung.
Kacau rata hungga menjadi adunan dan rehatkan seketika selama 10 minit.
Canai dan terapkan adunan menggunakan acuan berbentuk bulat dan bakar dengan suhu 170C selama 20 minit.
Apabila masak, sejukkan dan celupkan separuh biskut ke dalam coklat masakan.
Hiaskan dengan coklat merah jambu secara berselang seli di atasnya.

* Coklat dicairkan dgn menggunakan kaedah 'double boiler'

 

4 comments:

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Mamasab Bakery said...

Assalamualaikum Kak Noorma..

Nie kak Noorma Abg Asri kan? .. :) Nie jejak kasih kuih raya nie.. cari2 terjumpa lak blog akak nie..tengok2 Eh! mcm ku kenal jea anak2 dara pingitan tu.. Blh la saya try resepi2 kak Noorma yea..canggih2.. :)
Selamat Hari Raya...

NoorMasri said...

Wslm Lin...apa khabar? Tinggal mana sekrng? Nasib baik kenal lagi anak2 dara akak ye...sumernya dah besar2 belaka. Raya Johor ke Kelate?

Mamasab Bakery said...

Tahun nie saya balik johor dulu pastu baru kelate..tapi kuih2 dah balik kelate dulu smlm..kami kat Segambut dalam skrg .. Dtg la rumah. Kak Noorma akhirnya dpt gak hero yea! Kembar ke yg last tu?