KEK MENTEGA BELANG
Bahan-bahan:210g tepung superfine/halus -diayak bersama baking powder
1 sudu teh baking powder
200g gula caster (tp akak guna 170g aje)
250g mentega
5 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanilla
emulco oren, coklat, pandan jika suka
Cara membuat:
Panaskan oven pd suhu 160 C.
Pukul mentega dengan gula sehingga kembang/putih
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati (jgn terlampau lama nanti kek jd kering, sekadar rata sahaja)
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik sehingga sekata.
Bahagikan kpd beberapa bahagian, dan masukkan emulco kegemaran.
Masukkan adunan ke dlm loyang secara berselang-seli.
Bakar dalam ketuhar 40-50 minit atau sehingga masak.
5 comments:
salam hemmm cantik kejadian kek mentega belang..gebu..warna pun cantik
salam
cantiknye
Nampak mcm moist. Saya mmg suka kek butter
sedapnyer..dh lama tak buat kek
salam....
wah...
menarik gabungan warna tu...
Post a Comment