Musim panas cam ni sesuai lauk bening spt singgang pedas, akak mmg suka lauk singgang pedas lagi pedas lagi sedap hehehe.
SINGGANG PEDAS JENAHAK
Bahan-bahan:
2 keping iakn jenahak
air secukupnya
2 keping asam keping
beberapa tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan
garam secukup rasa
1 batang timun - potong kecil
Bahan tumbuk:
6 tangkai cili merah } nak lagi pedas boleh tambah cili api
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1.5 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
Cara membuat:
Ikan dibersihkan dan di toskan.
Masukkan air, asam keping dan bahan tumbuk ke dalam periuk
Kemudian masukkan ikan.
Renihkan sehingga mendidih dan ikan masak. Masukkan daun kesom/bunga kantan dan timun
Rasakan garam secukupnya, bolehlah diangkat
No comments:
Post a Comment