Sekrng kat belakang rumah, pokok kemangi bukan main membiak sampai tak termakan dah.Kadang terpaksa buang sbb ianya merebak ke merata tempat termasuk dlm pasu pokok lain pun ada, maklum lah biji nya terbang dan mudah membiak. Kak Noor bila tengok pokok kemangi mesti automatik teringat nak makan laksa. Tu yg buat laksa tu.
Saja nak fokus daun kemangi. Daun ni mesti ada klu makan laksa ni, baru ada umpph..tapi jgn la makan dgn tangkai cam dlm gambar ni..hehehe..kena lah mayang tapi kak Noor suka leraikan dr tangkai dan makan terus, tak suka mayang daun tuh nanti hilang bau.
Kalau kat Trg, ada 2 jenis kuah utk laksa. Klu org tua2 sana panggil yg putih ni kuah mentah dan yg satu lg warna merah (pakai rempah laksa) dipanggil kuah masak. Hahahaa...padahal dua2 dimasak tapi kak Noor tak tahu lah mungkin ada yg buat kuah putih ni tak msk....apa2 pun kak Noor panggil satu kuah putih dan satu lagi kuah merah. Laksa Trg ni dihidangkan bersama sepiring belacan, cili mesin dan garam sbb biasanya kuah tu dibuat tawar sket so sapa2 yg nak masin sikit leh tambah kemudian. Itu secara tradisionalnya tapi akak suka mesin terus cili dan belacan dan sket garam spt dlm gambar di atas.LAKSA KUOH PUTIH TRG
8 ekor @ 800g ikan selayang
2 sudu kecil lada hitam
1/2 in halia
1 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 1/2 biji kepala parut diambil santannya2 keping asam gelugur
sedikit garam
Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak
Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.
Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam hingga lumat.
Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.
Daun kesum secukupnya dimayang halus
Kacang panjang secukupnya dimayang
Kobis diracik halus
Timun dimayang
Daun kemangi - buang tangkai
Taugeh - buang ekor
Sambal belacan:
Cili kering rebus dan toskan]
Belacan] tumbuk atau mesin
Sket garam]
14 comments:
salam dihulur noor.. k.nor add link kat blog k.nor ya..
asal kat mana tganu? dan kalau tak keberatan, mana lebih tua ya.. k.nor lahir tahun 67..
rasanya dulu ada blog lain kan :)
Salam diterima k Nor, t/ksih add link..muah muah..sy pun mintak izin add link akak ye..
Saya asal K Ibai depan mesjid terapung . Lahir 68, muda setahun je pun hihihi..
a'ah ada tapi dah mls nak update situ..
K Nor trg kat mana?
oohhh kalau gitu tak yah la berakak lak .. setahun jer kan.. panggil nor aje ok :)
saya asal kg. kolam dan membesar di kg gong kapas dan skrg menetap kat pdg hiiran.. hehehe
yg menyebabkan dipanggil kuah putih tu sbg kuah mentah sbb sesetengah org dulu2 (kebanyakkan gak la) perah santan dgn air suam panas. pastu gaul dgn semua bahan2 dan terus dihidangkan. sbb tu dipanggil kuah mentah. nor pun guna air yg dah dimasak gak tp tetap panaskan atas dapur sampai panas tp tak la mendidih. baru perahkan limau nipis dan boleh la dihidangkan.. mmg daun kemangi wajib ada kalau nak makan laksa. sama la kita, tengok daun kemangi ingat laksa.. tak ummphh makan laksa tanpa daun kemangi kan hehe
ok Nor...no hal punya..janji suka sama suka hehee
tu laa...tok Noor pernah gak cite...mmg dorang tak masak santan tuh main campur je..mungkin sedap kot, lagi lemak kan...
tumpang lalu...k.noor ni saya kenal nama la..kat cari kan..dulu selalu bg resepi kat sana...
saya pun biasa buat laksa kuah putih tak msk pun..tapi tak tahan lama sgtla..kalau buat pg..dan nak mk le le tu, okla.. tapi kalau nak mkn sampai ke mlm..mmg tak lehla..tapi skang kalau nak buat biasa masakla..dah lama tak buat guna air panas je...
uihh pjg lebar ni... kak tak de ke resepi kuah msk...my all time fav tu..
minta izin nak link...
mannira..tumpang lalu nak g mana tu..hehe
ye lah klu tak masak mana nak tahan kan...org zaman dulu mls masak sbb kena masak atas dapur kayu leceh..nak nyalakan api dah 15 min..tqvm sudi link blog akak.
Heee..tgh mngidam laksa trg...heee..
Sy asal dr kijal...kalau masak laksa kuah putih ni xpenah masak pon kuah die...bwg putih pon xgune..tumbuk bwg..isi ikan...lada hitam..pastu campur dgn santan...campur dgn air pns...br perah asam limau...hee...nice blog.. =)
Pn... Pd bahan2nya guna ikan selayang tp kenapa pd cara buatnya....tulis ikan kembung?boleh slh satu ye
kayaknya kalau dikasih kentang parut lebih enak ya :)
Nk nege laksa ganu ni' gane nk tahu kuah tu tu ckup2 rasa' nk nege bulan pose payoh la nk rasa' bly dop akak akak mak cik mak cik bg ilmu skit😃
Nk nege laksa ganu ni' gane nk tahu kuah tu tu ckup2 rasa' nk nege bulan pose payoh la nk rasa' bly dop akak akak mak cik mak cik bg ilmu skit😃
Terima kasih atas perkongsian info. Saya ambil yang haq sahaja lain tiada. Dulu kini dan selamanya.
Assalamualaikum... Saya Sue, asal Dungun... Terpanggil kat blog nie sebab suami teringin nak makan laksa kuah putih untuk berbuasa puasa nanti... Mertua buat memang tak masak santan, tapi betul taleh simpan sampai malam... Nie nak cuba buat sendiri, harap menjadi... Tapi confused ada yang letak halia bawang putih, ada yang tak letak. Beza rasa dia macamna ya..?
Post a Comment